• RouterBoard
  • Extrémně pomalá WiFi komunikace. (indoors)

Vážení, prosím o radu, mám RouterBoard 493G a v něm WiFi kartu MikroTik R52n-M, proti ní notebook s integrovanou WiFi kartou s čipem Realtek nejspíš RLT8176 (Realtek 1x1 11b/g/n Wireless (b/g/n)), testovaná vzdálenost je cca 50cm, plánovaná vzdálenost zařízení v ostrém provozu je 3 -6 metrů.

Notebook se s touto kartou/Mikrotikem slinkuje pouze 48Mbps, s jiným pro mě neznámým zařízením se notebook slinukje i 150Mbps (byl to nějaký routřík na hotelu) s reálnou rychlostí při slinkování 48Mbps kolem 2,5MB/s. (Stahování souboru z lokálního souborového serveru.) Přijde mi to jako hodně málo a nebo se pletu a je vše v pořádku? (Tx,Rx CCQ se motá kolem 89 - 90%)

Napadá někoho něco? Ještě dodávám že daný Mikrotik využívají ve špičkách 3 lidi, tzn. není přetížený i když musí počítat kryptování WiFiny.

PS: Nastavení WiFi karty je vidět na přiloženém obrázku...

Zkus stáhnout vysílací výkon a dát noťas dál od antény,v záložce HT máš zaškrtlé všechny Chainy?Pak se podívej do nastavení driveru noťasu jestli máš vše správně povolené,pak se podívej na to jestli nevyšel novější driver pro wokna.Pokud je vše ok,tak je to hold nekompatibilita chipsetů mezi sebou.

Ano, v záložce Chainy jsou zatrženy oba kanály. S notebookem na klasickém nekvalitním AP dosahuji výrazně lepších hodnot než s Mikrotikem a pomalu se tedy smiřuji s tím, že má N-ková karta v Mikrotike mě nepřipojí do sítě ani plnou rychlostí G-čka… (Ale pouze max. 48Mbps (v reálu 22Mbps.))

Zkus nechat jenom 20Mhz kanál. Případně zkus laborovat a nechat zapnuté only N. Vyzkoušej jiné kanály. Data rates máš na advanced? V záložce advanced máš nastaveno indoors? Jakou verzi ROS tam máš?

tak sem to chvilku honil...a mám to nastaveno takto a chodí to uplne krásne, mám 411AH mám ho tedy ve firme na servisy PC+ N ko od mikrotiku a 2x5Dbi anteny, mikrotik je v plechu v podhledu.

jinak rate je na advanced a WPA2 AES

Mas pouzito WPA(2) s AES? TKIP je omezen prave 54Mb

Díky všem, nastavil jsem WiFi kartu na Mikrotiku podle obrázků od "p79wifi" co tu uvádí a už se mi karta s Mikrotikem slinkuje na 135Mbps, při reálné rychlosti cca 6,2MB/s. (Max. karty notebooku je 150Mbps.)

Takže zejména Walkeer-u za upozornění na TKIP/AES a p79wifi za obrázky ještě jednou moc děkuji.

tak to zabezpečení tam musí být, to ale dělá i u některejch obyč AP wifi, na UBNT tam tak RATE nešlo na 5Ghz vejš pokud bylo TKIP, pak to spravil FW, ideálně je to spojovat přes MAC adresy a ne heslama jen že ne všude je to ideál.

P.

📡 Telekomunikace.cz