to: aliney
Aby se načítaly stránky okamžitě a další načítané věci s tím spojené nezatěžovali internet najednou.
Načítání dat ze vzdáleného úložiště se dá řešit různými způsoby ale příjdou mi jako jakési "virtuální řešení". Třeba na místě Opery - ta nabízí vykreslení stránky po xx vteřinách, ale vše se řeší v podstatě až na konci celého procesu.. u uživatele na PC. Uživatel kouká po kliknutí xx vteřin na bílou obrazovku a pak stránka vyblafne celá.
Problém u všech prohlížečů je, že po zadání URL se prostě začnou tahat data a je jim jedno jak to přiletí. Co se stáhne dřív, hodí se do cache a pak to poslepuje. Ale když budu stahovat JPG, HTML, PHP, JS, JPG, JS, JPG, GIF, CSS, JPG.. tak přenos takového celku trvá déle, než když přenesu pořadí HTML, JS, JS, CSS, JPG, JPG, JPG, GIF. I za cenu toho, že se obrázky načtou déle, je to pořád menší zatížení všech zařízení v síti, ke se každý paket identifikuje, rozděluje, fiiltruje, přiřazují různé priority a tím to končí. Je to jako udělat spoustu věcí najednou. Člověk pak musí mít pořádnou mašinu ale nejen u sebe, ale i na serverech a to nepočítám počet souběžných navázaných spojení.
Pokud Mikrotik umí rozlišit jednotlivé typy souborů, dokonce jim umí přiřadit spojení (třeba pro Burst) tak by to zase takový problém být nemusel.
to: net.work
Jde jen o to zobrazit vybraný obsah (html) a pak ho doplnit o žádané věci (obrázky). Když se dívám na testy tak se hodnotí jaký prohlížeč zobrazil jakou stránku za xx vteřin.
Můžu mít klině 2GHz procesor ale ta počáteční dynamika tomu chybí. Začne se dřív vše načítat a zpracovávat, ale výsledkem ne vždy je to, že se stránka celá i dříve zobrazí.
U prohlížeče už nějaký ten pátek postrádám funkci pro předčítání obsahu a doufal jsem, že s příchodem Chrome se tohle změní. Nezměnilo se nic - jen další, rychlejší prohlížeč.
Stránky můžou být načteny do půl vteřiny, ale když se pak nějaká zasekne o to víc to naštve. Není vyjímkou, že načítání celé stránky zablokuje i jeden "opožděný" banner načítaný z webu třetí strany. A jde také o pořizovací náklady. Když budu mít v síti efektivnější přenos dat, můžu to co jsem si koupil využít naplno = rezervy budou vyšší. Rychlejší zpracovávání bordelu pořízením výkonněší mašiny je fajn, ale tuto variantu nevolím.
to: hapi
Cache je problém samo o sobě. Jako nejefektivnější se mi osvědčilo si spustit na lokálním pc transparentní cache server a prohlížeč přes proxy nasměrovat na něj. I v poli freeware se dají sehnat opravdu luxusní cache servery.
Představte si ISP, nebo firmu, kde jde o více požadavků, kde je prvořadé zobrazit obsah a pak doplňky jako obrázky, apod. Když tak serfuje člověk celý den tak to poznat je.