Mne osobne je cenotvorba u (_._).. Ale aby Alcoma neskoncila ako slovenski predajcovia aut, kde uz kazdy ocakava 20% dole z cennikovej ceny, pretoze je to normalne. Teraz v krize ked im importer znizil marze, tak vsetci su prekvapeni, ze 20% z pricelistu nie je mozne a idu to kupit radsej mimo SR. Komedia je potom napr. uvedenie novej skody octavia, kde kurzovym rozdielom medzi cennikom octavie a rapidu vychadza len o trochu drahsie octavia - a samozrejme nikto nevie co s tym, pretoze ak Octaviu zdrazia - pojdu ju ludia kupit do CR, ak nie, tak Rapid je nepredajny. Vydat novy nizsi cennik Rapidu nemozu, pretoze od importera to uz predajcovia nakupili kurzom 24,5 a samozrejme nevypredali.
Dalsi krasny priklad je Cisco - nemam problem ho hockde zohnat so 56% zlavou, do skol sa predava aj so 70-80% zlavami. A ak to nepreda jeden dealer s takou zlavou, tak to preda iny. Potom niekto zisti, ze na projektovu cenu dostal 56% zlavu a divi sa ako je to mozne. Nuz je to tak mozne, ze u cisca vzdy zacinaju aspon na 50% zlave aby ohurili.. A ak idu dalej za 56%, tak uz nezarabaju tolko ako by chceli. Nevidel som este - hadam vyjma stat - kupovat niekoho cisco za pricelist.
Ak Alcoma predava stalym klientom spoj o cca 2-3% lacnejsie, je to OK. Ale robit 10% rozdiel medzi novonakupcami mi pride proste blbost. Rovnako aj nezverejnenie cennikovej ceny. Kazdemu musi byt jasne, ze ak kupi 10x spoj, cena bude inde, ako ked kupuje 1ks. Ale kolko komunikacie by si usetrili tym, keby povedali - odporucana koncova cena pri odbere 1 spoj je tato. Hoc kto by si zratal - na toto mam/nemam. A mozno by skusil opact predajcu s dakou zlavou ak ich vezme viac. Chapem, ze je to predaj dohodou a Alcoma si moze robit co chce, len si osobne myslim, ze sa odpisuje sama a zbytocne si robi robotu. Kolki z nas nakupuju cosi na inete, kde nie je zverejnena cena? Ruku na srdce - myslim, ze 90% ludi ani nekontaktuje predajcu ak nema na webe ceny a existuje na danu vec iny predajca s cenami. A zaujimava vec - ak som siel na alcoma stranky z Londyna - ceny som donedavna videl. Vedel som si zratat, ze Alcoma je draha a nasiel alternativu - vacsinou zakopanie optiky - lebo do 1000m spravit 1Gbps vyjde fakt lacnejsie zahrabanim ako radiom od Alcomy..