Ahoj

mám spoj 2x rb 433 v každém mám kartu R52 od mikrotiku

na spoj jsem teď nasadil 2x JRC anténu 24 db konektorem nahoru ( výhled nad střechami města)

Spoj má cca 600m

tx power na obou karet 19dBm signál je

signal strenght -52dBm

na prvním zařízení když se kouknu na první RB ve spoji tak je tam

Signal strength -51

TX signal strenght -53dBm

Signal TO noise 47dB

TX/RX ccq 84/100

Druhá strana

Signal strength -57

TX signal strenght -52dBm

Signal TO noise 39dB-67dB

TX/RX ccq 96/92

------------------------------------------------------------------------------

Tak teď k problému ping je 1-2 ms jednou za 10 paketu to vyskočí jen tak na 15-30 ms 4-5 paketů a takto pořád dokola.

A djednou za 10 minut se na prvním RB objeví v tabulce TX/RX ccq tyto hodnoty

80/90

70/90

40/90

30/90

10/88

7/90

a pak se spoj rozpojí a po rozpojení je to zase 90/90 a takhle pořád dokola.

Někdo nějaký nápad?

Děkuji

---------------------------------------------------

edit :

je možné že jsem špatně nasměroval antény ? při BTestu jsem tam protáhl 30Mbit

ještě vypozorováno jak je v Registration na routeru 2 po rozkliknutí informacích o spoji takovej ten maličkej grafík s signálem

tak je všude -50 až -53 a těsně před rozpojením naskočí u rychlosti

54M signál -37

pak u rychlosti

48M naskočí na -37

a až to doskáče k rychlosti 12M tak se to odpojí

teď mě napadá není to trošku přebuzený

no pekne to fritujes

výkon stažen na 11 a na 14 dBm a spoj se stejně rozpojuje.

S timhle vykonem a antenama to spojis na 10 km.

Rozpojovani zpusobuje ruseni od jinych spoju.

takže mám jít na kartách tak na 6dBm nebo doporučuješ něco jiného?

S timhle vykonem a antenama to spojis na 10 km.

Rozpojovani zpusobuje ruseni od jinych spoju.

Zdravím,

to víš nebo si to jen myslíš? Je pro to nějaký důkaz?

Dík, mpcz, 20.11.2012

Na obou stranách aktualizovat Router OS, výkon stáhnout na 7dBi. Pokud to bude dělat zkusit vyměnit karty pokud nepomůže změnit polarizaci :

Na obou stranách aktualizovat Router OS, výkon stáhnout na 7dBi. Pokud to bude dělat zkusit vyměnit karty pokud nepomůže změnit polarizaci :

no systém tam mám 3.10 a mám trošku strach z aktualizací FW

tam se musí dělat nějaký registrace licenčního klíče při přechodu na 4 nebo ne

a teď už je verze 5 ne?

praxe

Zdravím,

jenomže pokud chceš podobné problémy řešit, je dobré vědět. Jinak jen tápeš. Já (a určitě nejsem sám) se potýkám s tímto problémem už dlouho a nic velice nepomáhá. Jediné, co má vliv, je zakázat modulace 24,36,48 a 54 Mbit. Pak se to nerozpojuje. Mimochodem, dělají to i UBNT spoje?

mpcz, 20.11.2012

no systém tam mám 3.10 a mám trošku strach z aktualizací FW

tam se musí dělat nějaký registrace licenčního klíče při přechodu na 4 nebo ne

a teď už je verze 5 ne?

No tak to mas jeste 7 mistny Software ID, tak nejdriv aktualizace na nejaky 4.x napr 4.17 pak dat: Update license key a po restartu uz bude osmimístný a můžeš v klidu aktualizovat na 5.x

S tímto problemem jsem se setkal už 2x v obou pripadech na obou stranach RB800 nebo RB600 a R52 + Prowax s límcem na 500m středně zarušené prostředí. Propustnost na max stále, ale spoj se cca 4x denně rozpojoval na pár sekund. V 1. případě pomohla výměna Karty, v 2. přípádě jsem se k výměně ještě nedostal, na spoji vypnuto nstream a od té doby se nerozpojil...

U RB433 jeste bacha jestli se ti nerestartuje samovolne nektery z RB, mrkni na uptime. Pokud ano tak vymenit kondiky a je po problemu.

nn ta jedna má 320 dni a ta druhá asi 30.

nahraji nový FW až budu doma

Na update licence musím mít s tim RB přístup do netu ?

co se stane když nedám update licence?

notebook z kterého děláš update musí mít přístup do netu. Routerboard nemusí

Děkuji za rychlou odpověď takže vlastně ten update licence se dělá přes winbox kterej mi jede na notasu. TO je fajn díky

Signál -57/-52 ja 600 m a nemá to zregulované ? Tam musí byť niečo veľmi zle. V limite by sa mal dostať na cca -52.

Dal jsem Hide SSID přehodil kanál a od té doby se to nerozpojilo. Velice zvláštní chování.

Ještě jeden dotaz ohledně karty R52n-H nevadí když zapojím jen jednu anténu ? takže by to chodilo jako Grove na těch 150Mbit ( cca)

díky

s 24dB parabolama a výkonem 19 bys na těch 600m měl mít signál kolem -40 a ne -51 až -57. Nastav txpower na 0 a dosměruj si paraboly, jedeš na boční laloky.

S 0dB výkonem bys to měl ladit na -57 až -60. Pokud se ani nepřiblížíš, děláš něco špatně.

Pak teprve bych tam dal výkon 4dB, ale na 600m to pojede na těch 0dB možná i líp.

Super vyzkouším taky se mi to nezdá asi si příště nekoupím takhle moc směrový antény :-)

jinak jsem přehodil polaraziaci na horizontální mám skryté SSID a všechno chodí. Hned jak jsem skryl SSID tak druhej den se mi začal rozpadat jinej spoj kterej SSID skryté nemá. Po skrytí SSID druhého spoje a přehození na jinej kanál všechno ok.

Vydím to na nějakýho šmejda s rušičkou.

📡 Telekomunikace.cz