Ne nemá.
Ze switche vede jeden trunk do edgecory (2Gbit, drátem, asi metr) a druhou stranou buď čistě ethernet sítě připojené optikou (tedy jen switche), případně i routery už přes rádia (a tedy RJ). Nakonfigurováno s MSTP, "druhá" strana jsou už jen RSTP samostatné větve. Momentálně bez backupů, tedy žádné kolečko, jen jeden výstup do zbytku sítě.
Projevuje se to tak, že když pingáš zkrz tento switch, čas od času se něco ztratí. Není to moc, ale na video se přes to koukat nedá. Zkusil jsem na zkoušku do jedné optiky vypnout STP - a blbnout to přestalo. Jenže vypnout ho globálně nemůžu. Zjevně špatně reaguje na pakety "STP Change topology" které odněkud přijdou, když uživatel zapne či vypne kompa (uživatelské porty na těch switchích jsou jako edge). Na tomto switchi nejsou žádní koncoví, vše přijde z nějakého dalšího. Výrobci většinou edgecore, ale jsou tam i netgeary a 3com.
Přes celou síť můžu pingat celé dny (tedy vydržel jsem to asi 14 hodin) až na tu poslední edgecoru před DCN. V pohodě. Jak to jde přes (nebo na) DCN, je loss. Chybovost nikde vidět není, ani na portech, ani v logách.
Včera jsem ještě dostal nezávisle názor, že některé switche mají špatně implementovanou MAC tabulku. Bez ohledu na VLAN. Takže pokud se odněkud naučí MACku a zjistí ji i na jiné vlan, flushnou tabulku a učí se znovu. Akorát zatím nemůžu vykoumat, zda se to může stát i na mé topologii. Neměl jsem tolik času.
A jak přesně se to projevuje ? Nemá na to vliv např. nějaký radio přes kter to jde či tak něco ?