To ze Summit uvadi cca o 1-1,5dB nadsazene zisky anten se obecne vi.
Takze na spoji to muze delat az 3dB rozdil oproti kalkulatoru.
Ale moc se mi nezda ze by meli rozdil v jednotkach. To je jako rozdil ve vysilacim vykonu kus od kusu?
A co znamena "prý se vracejí k původním svým modemům". Oni pouzivali neco jineho nez "sve modely"?
Summity uz par let nepouzivam, takze reaguji spise obecne.
V kazdem pripade pokud by udelali opravdu univerzalni radio 17/24 byl by to zajimavy produkt.
K.
Mě už taky lanařili, prý se vracejí k původním svým modemům. Jako Summit ano, v případě že máte možnost předimenzovat antény oproti kalkulátoru a nevadí vám například zahozených 10db o které budete mít v reálu míň. Je to bohužel jak u kterého spoje ale je to tak. Teď mě například dorazilo to, že jsem měnil Altera za Narrow, s anténama sem nehl a spoj má o 3db horší signál. Jako co k tomu říct? Už tak mi na té trase oproti kalkulátoru nesedělo rx o 6db a teď už je to 9. Pokud si spočítáte podle kalkulačky antény tak, aby jste měli rezervu řekněme 25db a v reálu zjistíte že jste na 16 a to je prostě průser jak mraky. Pak se nelze divit že spoj je v létě každých 14 dní dole.
Mě to zpočátku nevadilo, ale poslední 2 léta daly mojí síti přes bouřky pěkně zabrat. Summitky v létě padali jak hrušky, ale já prostě nechci dávat kvůli tomu že spoj nebo anténa má špatné parametry na 6km 90cm paraboly když vím že Alcoma nebo Racom to v klidu přežije i s 60kama.