inak odporucam este kuknut tu prilohu.. Je to vycuc z datasheetov. Dosah s 60cm parabolami treba ratat s rezervou, nemyslim si ze 3dBm budu stacit ako rezerva na unik pri prichadzajucej burke, ale ak bude ATPC dostatocne rychle tak sa to teoreticky stihnut da.. Ceny su v EURach a bez DPH k dnesnemu dnu. Ide o ceny, ktore som nasiel bezne dostupne na webshopoch alebo nam ich predajca zaslal na dopyt. Ani jeden z tych spojov, dokonca ani vyrobcov v sieti nemame, takze toto su cenove ponuky pre uplneho greenhorna. Ak boli ceny v inej mene ako EUR, boli preratane kurzom, ktorym viem dnes spravit bakovy prevod (napr. CZK 25.2). Tu tabulku som riesil ako trasu na 100Mbps (skok do dediny) s pripadnym potencionalnym upgradom (po vymene anten a kupe SW kluca).
Mne sa da v tomto pripade rozhodovat medzi Racom Ray17 a AlcomouMP600..Dovody:
SAF freemile - neda sa upgradnut - toto dokaze Lumina, ktora je drahsia ako Alcoma (ak sa da zohnat lacnejsie, je to chyba obchodneho zastupenia ze dali ceny prehnane).
SDV - vylucil som ho po zverejneni fotiek s ventilatorom.. okrem toho nema dostatocne popisane ATPC v datasheete, dodavane anteny 60cm maju 36dB zisk, vela ludi na fore sa stazuje, ze SDV je "hluchy" a TX power kolise s teplotou. Nema vyznam ho riesit ked v tej istej cene mam Alcomu MP100 alebo RAY17 so 100Mbps licenciou..
MP100 - neda sa upgradnut.
Ray v plnke a MP600 v plnke nie su az tak daleko od seba. Ale pri 3-6 spojoch to uz citit bude, preto sa snazim dojednat Ray17 na test.
Pre zaujimavost som tam dal aj Airfiber. Dosah je horsi pretoze 24Ghz pasmo ma vacsi utlm dazdom aj vzdusnou vlhkostou. Mame v sieti 1 kus na test na 3,6km, takze ocakavam v lete prepinanie na SISO1/4 (cca 50Mbps) s naslednymi vypadkami. Ak by ale UBNT dorobilo ATPC, pricom mi to nepride tak strasna vec softverovo osetrit stav znizujuceho sa signalu, tak sa realne bude dat pouzit az na cca 3.4km podla tej tabulky pri zachovani 100Mbps.