S mojí troškou do mlýna :) Spoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...:) Na případné dotazy, zkušenosti rád odpovím.
hmm takové názory vítám a ne jen napsat co by bylo dobré za pojítko.
asi zkusím ray i na 10GHz, v 17GHz má myslím ray bezkonkurenční cenu i vlastnosti, tam opravdu u alcomy nevidím jediný důvod nákupu, jedině že by mi dali lepší cenu, ale to je trochu nemožné :
No je tam hodně proměných, každé má své pro a proti. A je to dost o marketingu a o tom, že ty rádia posouvají až na své hranice. Modemy atd. jsou taky čím dál lepší atd. To záleží také na době vzniku a záčátku vývoje. Jinak u racomu se mi líbí, že obě jednotky jsou stejné, není tam horní a dolní stačí jedna na výměnu. Jede to v obou polarizacích což mne trochu překvapilo. Vývojově to má rychlost 340 Mbit a v max šířce kanálu na horní hranici 360 Mbit, aby to lépe vypadalo, leč v den co to vyšlo na světlo už alcoma vyšla se svou MP600 která ale zabírá skoro dvojnásobnou šířku kanálu a má velkou modulaci, asi aj díky modemu.