Vedle toho, co ukazuje modem, tak je možno zavolat zástupci pro region (u nás INTV) a oni můžou mrknout do managementu, jak vidí tu koncovou stanici satelit v porovnání s dalšíma v okolí. Pak se dá říci, zda mířím blbě, jsem zacloněn, mám nabořené rádio... Tím jejich možnost podpory končí a ostatní jen přeposílají požadavky do Itálie.
Ale může být, že někomu to v Chebu jede totálně spokojeně a v Brně na zabití. Je to mikrotraspodérový systém (či jak se to jmenuje) a na ČR připadají minimálně 3 transpodéry. Pokud jsem v tom ucpaném nebo zasraném na družici, mám smůlu. Přestěhování o pár set km jinam můžná problém vyřeší. :-) V těch variantách s 20 Mbps je to bez garance minimální rychlosti, takže smolík. Jakési grarance jsou u profi varianty, která stojí trošku víc, ty měly down 18 Mbps (stejně jako veřejnou IP, kde funguje spojení obousměrně atd).
Jinak u GEO VSAT je minimální možná odezva linky někde kolem 520 ms. Takže 700 ms výsledný ping proti nějakému reálnmu serveru je "krásná" hodnota. Ono to vedle vzdálenosti také občas przní daný přenosový systém, kdy se snaží sumárně vymačkat z toho maximum (i uživatelé VSAT systémů by mohli kvílet svou labutí píseň na variantu, jak mi NV2 ničí přenosovku/odezvu :-) ).
Jinak argumentovat cenama téhle služby od SkyLogicu (tooway), která pokrývá EU a Afriku zasahuje jen asi malých nesouvislých 5 míst na severním pobřeží, tak není asi úplně relevantní pro ceny přípojení po tomto kontinentu. Hustota osídlení a kupní síla lidí asi vylučuje masivní pokrytí takovýmto systémem celé Afriky, takže jsou trnaspondéry, co berou velká území a z toho jssou limity parametrů a ceny. Těch pár míst, kde je víc a movitějších lidí, na to míří lokálně něco tlustějšího a tam často také pozemní pokrytí rychle roste. Takže ty balóny můžou být ekonomické řešení pro tu chudou masu (pokud to bude zadarmo placené z reklamy).