Ahoj všem,
nechci zakládat nové vlákno, tak píšu sem. Řeším podobný problém jako kdysi kolega.
Potřebuji rychle vytvořit FTP pro přátele z dovolené, aby bylo kam dávat pořízené fotografie.
Doma mám NAS od D-Linku (DNS-320), který chci využívat jako FTP server. Vše upravuji ve WinBoxu 4.2 s nějakými průměrnými právy. Od poskytovatele jsem si nechal přidělit jednu veřejnou IP, kterou forwarduji na porty 20-21 NASu. NASu jsem také přidělil statickou IP adresu v rámci LANu, kdyby něco. Také jsem NAS nastavil jako FTP, porty 20-21.
Vypnul jsem "MikroTikácké" FTP. Opingoval jsem veřejnou IP, úspěšně. Nastavil jsem si přihlášení na FTP přes TotalCommander na PC připojený k iNetu přes jiného poskytovatele (abych se nepřihlašoval zevnitř naší sítě) a nic :( . Někdy je vidět, že Firewall ve WinBoxu přijme dva pakety, ale TCMD mi vyhodí akorát hlášku "Časový limit spojení vypršel".
Pro upřesnění, z LANu se na FTP připojím bez problémů jak přes TCMD, tak přes webový prohlížeč. Dokonce když zapnu "MikroTikácký" FTP, tak se na něj zvenčí přihlásím zase jak z TCMD, tak z webového prohlížeče.
Mám podezření, že mi to z nějakého důvodu neforwarduje, protože jsem zkusil i forwardnout port 80, abych se aspoň přihlásil přes http na administraci NASu a vždy mi to skončí u routeru a jeho přihlašovací obrazovky, popřípadě toho MikroTik FTP.
Pro kompletnost ještě nastavení Firewallu:
0 chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=1**.1**.8*.123 to-ports=20-21 protocol=tcp dst-address=1**.1**.2**.164 dst-port=20-21
1 chain=srcnat action=masquerade out-interface=wlan1
Service list (vyplé FTP MikroTiku):
0 telnet 23 0.0.0.0/0
1 X ftp 21 0.0.0.0/0
2 www 80 0.0.0.0/0
3 ssh 22 0.0.0.0/0
4 X www-ssl 443 0.0.0.0/0 none
5 X api 8728 0.0.0.0/0
6 winbox 8291 0.0.0.0/0
Prosím a zároveň děkuji za jakoukoliv odpověď, protože už vůbec netuším, jak dál. Bojím se toho, že je někde skryté nějaké nastavení poskytovatele a přes to se těžko posunu, ale to budete vy určitě vědět spíš než já.
Venca:)