To nikam nevede. Ty přikouříš, konkurence přikouří, ty zas přikouříš, oni opět. A potkáte se zase na konci, v TX limitu karty. Takže nakonec to stejně půjde na p*** oběma, jen s tím, že už není možnost přidávat.
Kde to jde, se většinou snažíme jet v limitu, ono je to sakra poznat na linkovce a ccq, když se drží optimální úroveň signálu. Kdysi jsem nevěřil, že budeme schopní dávat vyšší rychlost než 4M. S limitem jsme si moc hlavu nelámali
a to tady tehdy bylo čisto. Linkovky kolísaly a zamykali jsme je na 24 nebo 36. Pak došlo první žádost od ČTÚ o seznam AP a avízo, že budou v okrese měřit a kontrolovat indoor/outdoor.
Všechno jsem to tehdy nechal striktně nastavit do limitu, kde to zlobilo se měnily antény. To je jediný případ, kdy jsem rád za to, že tu máme ČTÚ, protože jsem díky tomu došel na to, že to jde i bez přehulování.
Když je problém a musí se jít nad limit, je to většinou jen krátkodobé řešení, než se najde vhodné řešení. Zarušení se tady za ty 3-4 roky razantně zvedlo, kde jsem dřív skenoval do 10 sítí, dneska je to průměrně 50-60, někde o něco víc.
Ale kvalitativně ty kanály chodí líp než dřív. Všechno se řeší vhodným sektorováním, případně dokrýváním. Proto mě berou čerti, když sem na fórum přijde někdo a aby ušetřil, hned chce nasazovat všesměr nedej bože na 40MHz kanálu.
Totéž u konkurence. Zaberou jedno místo v lokalitě (vodojem, kostel, činžák) a na jeden přehulený bullet nebo loco by chtěli pokrýt celou lokalitu.
Je to nereálné, ale kdyby se všichni ISP dohodli třeba jeden den v roce, v určitou dobu přepnout na hodinu vysílače do striktní regulace, myslím že bysme byli překvapení, jak moc to pásmo má nevyužitý potenciál.
Ale je to opravdu o tom, že kdo vědomě postaví jeden neuregulovaný AP v lokalitě a připojuje na to klienty na 2-3km, tak tomu to nic pozitivního nepřinese a na nic takového nepřistoupí.
Na závěr trochu psychologické lobby:
budiž opovrženi všichni ti, kteří stavíte svůj byznys na tom, co jsem popsal na konci předchozího odstavce.