Máte pravdu že je v určitých ohledech nutné brát ohled i co je za rr spojem - například pokud bude anténa umístěna na spodní straně plechové střechy s velkým sklonem/úhlem, může a bude to fungovat jako odrazná deska a rušit nějaký jiný blízko umístěný spoj. V dřívějších dobách se takto stavěly retranslace.
Spíš je ale obvyklejší varianta, že je spoj umístěný na hřebeni šikmé - sedlové střechy a chybným směrováním jdou do antény odrazy a projevuje se to na kvalitě spoje. V takových to případech obecně platí - čím větší průměr antény = menší vyzařovací úhel, tím lépe, případě volit anténu s límcem a případně si ji od výrobce nechat vylepit útlumovou hmotou, právě z důvodu eliminace bočních odrazů.
Jinak Vaše úvaha k umístění ve vztahu k elevaci je naprosto správná, pokud budete mířit nahoru nad střechu, úměrně se zkracuje vzdálenost od strany střechy a naopak. Nicméně v případě že budete na nějaké ploché střeše, například hala, nebo panelák, pak zde zejména platí to co jsem psal v druhém odstavci.
Pokud dojde k výše uvedeným "neoptimálním" situacím, pak se nesnažte spoj směrovat na vypočítanou rezervu na únik, ale zohledňuje se především kvalita signálu a SNR.
Prakticky:
1) mám mít rezervu na únik 19dB (např. -55 dBm přijímanou úroveň), naladím to na uvedené hodnoty, ale kvalita signálu bude 80%, SNR 20,5
2) nebo to naladím na 16dB (-58 dBm) s kvalitou signálu 86%, SNR 21,5
tak B je správně
To samé platí v případě, že na trase rr spoje jsou pevné/statické překážky = dráty vysokého napětí, kovová konstrukce nějakého mostu, antény mobilního operátora a podobně.
Rozhodně to naopak neplatí, když jsou v trase spoje stromy (tento typ překážky se pohybuje ve větru a hlavně při dešti se z listí stává útlumová plocha), tam vždy směrovat na rezervu na únik.
Výpočet trasy je elementární základ. Používat můžete naši online tabulku:
http://www.alcoma.cz/cz/sekce/mikrovlnn ... y+na+unik/
Vzorce na ruční výpočet jsou v dokumentu, na který jsem Vám posílal odkaz. Co se týká spojů Alcoma tak v optimálních podmínkách se spoj většinou naladí až o 3dB lépe, než vypočítá tabulka. Ostatní výrobce/spoje rozebírat nebudu, když projdete toto forum, zjistíte dle praktických zkušeností uživatelů jsou u některých technologií rozdíly až zarážející (například průměrně 5dB pod výpočet).