ale presne takhle to funguje... jen bych o tom nemluvil jako o fw ale jako o operacnim systemu.
Zkusil jsem si cvičně udělat Upgrade na 2.9.30 a zase downgrade na 2.9.24 a postupoval jsem tak že když jsem tam měl verzi 2.9.30 tak jsem nakopíroval soubor 2.9.24.npk a v packages jsem zvolil downgrade. Je tento postup správný?
Ještě dotázek ohledně konfigurace PC pro mikrotik. Mám starého Cellerona 366MHz SLOT1 a 192MB SDRAM. Je toto dostatečné pro shaping cca 30ti klientů?
postupoval si spravne... tak to ma byt
ci je ta masina dostatocna??? srandujes?
ja na nepretaktovanom RB532 (266mhz) mam shaping pre 70 ludi, dost je nahadzaneho aj vo firewalli a zbytocne plny je aj mangle, 5 pravidiel pre kazdeho uzivatela + omanglovane rozne protitne veci a pod.
QT mam riesenie tiez trocha zlozitejsie kedze na kazdeho uzivatela mam v mangle 5 pravidiel.
Tecie cez to konekt 2mbit a CPU je v spicke okolo 30-35%
Keby upravim tely firewall a necham tam len potrebne veci, trocha upravim mangle a vyhodim zbytocnosti, tak to CPU zvladne podla mojho odhadu pri zatazi okolo 20-30%. A keby to pretaktujem na 333mhz, tak je to parada... v takom pripade si myslim ze to zvladne okolo 100 ludi a konekt okolo 3mbit. Ale CPU odhadujem asi 40-50% v spicke
Mohli by vymysliet nejaky novy RBxxx, nieco silnejsie na CPU.
Mozno si niekto mysli ze je to blbost na tomto shapovat ludi, ale verte ci nie, slape to nad ocakavania dobre... uptime sa drzi krasne okolo mesiaca a viac a to je tam este ten slaby povodny zdroj.