No prakticky to preprodej konektivity je, ale s vedomim ISP, takze tady problém urcite nevznika. Kdybych dokazal rychlost omezit uz na portu switche a npouzil VLANy, router prakticky nepotrebuju.
Ano, muzu mit co najmenik, to VLAN. Ma to evidentne radu vyhod, o tom zadna, ale taky nevyhod v pracnosti konfigurace (a tim nemyslim jen na tom jednom switchi, ale na switchich cestou (pokud neumi QinQ) a na routeru samozrejmne). Když nad tim tak premyslim, tak pokud bude mit každý najmenik vlastní veřejnou IP, bude to dost narocne na spotřebu IP adres (myslim za pouziti tech VLAN).
Situace, kdy nepoužiju VLAN a omezeni rychlosti necham (jenom) na router je podle mého nazoru spatna (priklad):
Najmenik 1 zaplati 100Mbit
Najemnik 2 zaplati 1Mbit
Rychlost mezi najmeniky je ale 1Gbit.
Drive nebo později se Najemnik 1 a 2 dohodnou a Najmenik 1 udela "proxy" pro Najemnik 2. Najmnik 2 prejde na nejnizsi mozny tarif/rychlost jen aby zustal pripojen do site.
Z dosavadních informaci tedy vychzi toto:
Za info ohledne DHCP moc dekuji, ja myslel, ze DHCP Snooping znamena jen obecne zakazani DHCP paketu na danem portu (tedy aby si najemnik nezacal provozovat vlastní DHCP na WAN a rusil tim to moje a tim znefunkcnil ostatní najmeniky).
Omezeni rychlosti je lepsi presunout na router (linux pro me není problém, jen jsem tohle proste ještě nikdy neresil), pripadne na switchi nastavit jen tak "priblizne" a s nedokonalosti této funkce dopředu pocitat.
Tak a ted konkretne - ma někdo zkušenost s těmito switchi?
TP-Link TL-SG5428
TP-Link TL-SG3424
(ty mam totiž "ve skrini")
Pokud bych mel pořizovat něco nového, musí to mit 10Gbit (ne kvůli najemnikum, ale pro nase vyuziti) a cenove nejlepe mi vychazi Netgear GS728TXS.
Diky za info ci zkusenosti.
T.