Tak na to půjdeme logicky: speedstep je technologie snižování spotřeby, jejíž teoretický podklad je, že většinu času počítač nepotřebuje ani zlomek dostupného výkonu. Takže co s tím? Snížit frekvence, vypínat zbytečné části (i když to se týká spíš asi grafik), atp. Z toho tedy vyplývá, že v momentě "šetření" máme nižší výpočetní výkon, tedy pro stejnou práci vidíme vyšší procento zatížení. Proč mít zbytečně rezervu? K ničemu ... Jeden z důvodů oblíbenosti virtualizace, kdy z hardware dostaneme víc za stejné peníze.
Ale dle mého názoru je to technologie spíš pro aplikační servery. Tam tato teorie funguje dobře. Pro routery už jsem na vážkách - ono ne vše se přímo projeví na CPU a asi neznáme vliv speedstepu na IO operace. Já tohle (a také hyperthreading) raději vypínám. Razím názor, že na routing (a obdobné operace) je vhodnější méně jader s vyšší frekvencí, než obráceně. Ale trochu se to mele s mojí (teoretickou) oblibou CRS routerboardu ... u něj je šance, že svoje názory přehodnotím.
O hyperthreadingu mám špatné mínění z historických důvodů. Ono s tím Win2000 s MSSQL fungovalo hůř ... a to podstatně. Ale už si nevzpomenu na typ procesoru (jeden z prvních myslím) a zaručeně na to měly vliv ty W2K. Dnes to možná bude jinak.