Ok takže v podstatě jak jsem psal používat ve 28Mhz kanále jen kanály 1-4 7-10. a používat páry pokud je to možná 1-7 2-8 atd.?
Ano
Ty dvojice vychazi z duplexniho rozestupu 168MHz mezi RX a TX. 0 je neparovy kanal, protoze pri danem duplexnim rozestupu parovy kanal 6 pada mimo pasmo specifikace VO-R14. Proto se pro FDD az na nektere vyjimky nepouzival. Takze z toho duvodu:
1/7
2/8
3/9
4/10
Mě připadá že v tom dost lidí má hokej, každý říká něco jiného. Čeho se tedy všichni držíte? Používate někdo takto párové frekvence 1-7 atd.?
Jsou porad jeste lidi, co zazily 90 leta a boom pojitek v pasmu 10GHz, kdy dtto vznikala prvni specifikace GL, posleze VO-R14. Byly to doby, kdy ty pojitka mely omezene moznosti nastaveni a nepomerne horsi parametry, napriklad kmitoctovou stabilitu. Preladeni omezene a dtto jen za pouziti laboratornich pristroju. Na kolene improvizovane se kroutilo trimry a cucelo na Osciloskop na prubeh G.703 nebo 1Vš/š za demodulatorem. Z dnesniho pohledu srandovni vec. A proto se tehdy urcila nejaka, nepsana, nasledne castecne psana pravidla, aby bylo mozne koexistovat. Jedno z nich je viz vyse.
Jiste je mozne dnes polemizovat nad tim, jestli ten spravny vyklad kmitoctove tabulky je dle Alcomy, nebo jinych vyrobcu tehdejsi doby, kteri prezili az do soucasnosti. Faktem zustava, ze VO-R explicitne duplexni rozestup neurcuje, rozumnej neni tam polopate napsano, ze spoj ma mit kmit. rozestup a diky (ne)pratelum ze Sokolovske se uz ani nikdy nic takoveho nepodari, viz povoleni TDD provozu. Ale faktem take zustava, ze rozdeleni kanalu je temer stejne od zacatku volne desitky v CR a je s podivem, ze postupem casu tu tabulku ve VO-R zacali nekteri cist a chapat uplne jinak nez ti, kteri byli prvni. Jakoby zapomneli, ze je to porad stejna desitka a ze porad tam ty spoje jedou a pojedou. Nejakou dobu jsem si napriklad lamal hlavu nad tim, co vede provozovatele spoju Orcave k castemu pouzivani kombinace kanalu 1/10. Az mi doslo, ze je to default nastaveni z vyroby a uroven znalosti tech, co to dnes montuji, klesla tak hluboko, ze se ani nesnazi s nastavenim neco delat, kdyz to po zapnuti chodi. A tak bych mohl pokracovat. Ale nema to cenu. Lidi se nezmeni a bude hur.
Na svych bodech, rozumnej mam-li nejakou vlastni sit, bych se kazdopadne snazil drzet nejakou kmitoctovou koordinaci, protoze to ma svuj smysl. Zvlast kdyz dnes neni problem jit s kanalovou maskou na krev, aby se udelalo 200Mb ve 28MHz. Ze to je jen ACAP ? To nikdo prece nezkouma. Ovsem vzdy jen do doby, nez si dva spoje na sousednich kanalech zacnou vadit. A na cizich bodech byvalo slusnosti dodrzovat koordinaci mistne prislusnou, ale dnes je jina doba a kazdy si dela co chce.