Ahoj
Zařízení TEW510APB je opravdu na jedné IP.
Já používám TEW510APB. Není to podstatné, ale restart je asi tak 10x rychlejší než u Compexe AG
TrendNet má samozřejme nastavení ACK a všeho co je potřeba. Já to mám na 6km s 24db par.anténama --MK----TrendNET a z něj pak takového pavouka cca jeden Trendnet na 200m, druhý na 800m a třetí na 3km a vsechno se konektuje v bridge modu. Ty rozdíly vzdáleností nejdou asi ideální, ale ACK jsem nastavil tak mezi a jede mi to vše 1-2ms. Proste paráda.
ACK je něco jako timeout do kdy AP čeká na paket než vyhodnotí chybu a požádá o nový. u TrendNetu se nastavuje hodnota ACK atd. normálně pokusem. Compex měl menu kde se zadá vzdálenost a on ti poví co máš doplnit. Je to taková vychytávka, ale jen kvůli ni bych do Compexe určitě nešel.
Já ty Compexy měl nastavené jako bridge nebo jak to tam bylo nazvané. Ted už si to přesně nevybavuji.
Rozhodnutí do čeho jit je asi na tobě, ale vem si to třeba pokud porovnáš provoz na dálnicích a silnicích. Pokud máš na silnici jen 10 aut stačí ti normální silnice, ale při 1000 autech bude přecpaná a budeš přemýšlet jak jí rozšířit, ale to bude relativně nákladnější než kdybys to udělal ihned.
Nevím jak řešíš financování, ale pokud se třeba skládáte na zařízení (např. Občanské sdružení) tak by se ti taky mohlo stát, že Franta Hospoda ti po roce vyčte, že to stálo tolik a tolik peněz a funguje to mizerně. Pak už mu nevysvětlíš že jsi nakoupil levnější zařízení proto aby mu zbylo na pivko.
Pokud uvažuješ pokrokově jdi do 5,4Ghz
Internet se vyvíjí rychleji než se nám může zdát. o2 propaguje IP TV atd.
Ceny jsou ještě vysoké, ale v "IP" je budoucnost.
Co se týká parabol každopádne doporučuji s radomem. Já mám bez a v zime jsem je musel čistit aby to jelo.
Nevím kde nakupuješ, ale řekl bych, že TrendNET TEW510APB je levnější než Compex AG.
JirkaRTJ