Byla doba, kdy tady kromě podivně typicky poslanecky česky privatizovaného Telekomu nebyl nikdo, kdo by poskytl za rozumné peníze transport internetu ke koncákovi. Potom se vyrojily malí wifi ISP. Pro klienta to mělo hodnotu, protože byli mnohem levnější a rychlejší, pružnější, dostupnější. Tedy klient šel za hodnotou, kterou vyměnil za svoje poukázky na hodnoty - peníze. Hlavní požadavek klienta byl přístup na internet -jakýkoli rychlejší než dialup a obrovská hodnota byla právě v tom transportu, nikdo moc obsah neřešil, protože skoro neexistoval, tedy určitě neexistoval v té formě jako dnes.
Doba se změnila, transport se stal mnohem dostupnějším a levnějším produktem (poté co zlevnila zařízení a uživatelsky se zjednodušilo prostředí zařízení a shapingu dnes transportuje kdejaký pepa z horní dolní, a protože pásmo je sdílené, tak to přestává chodit ostatním, což je ale jiná písnička). Tedy transport dat už není unikátní žádanou službou, ale z pohledu klienta naprostou samozřejmostí a tomu odpovídá cena kterou je ochoten za ní platit. Poskytovatelé transportu musí trvale počítat s tím, že jejich zisky klesají a budou klesat, protože klient požaduje stále rychlejší a levnější služby přičemž hlavní mandatorní náklady (lidi, energie, pronájmy) buď stagnují nebo rostou a trh je nutí do kombinace dvou postupů, tedy zvýšení rychlosti na úkor snížení kvality a snižování nákladů, a pokud mohu pozorovat tak tento trend je trvalý. Jednou z cest "ven" podle mého omezeného rozhledu je třeba to co dělá Štěpán, tedy skupování dalších menších operátorů, ve větším pytli to potom sice dělá stejný vítr, ale lépe se to rozloží, podobně jako třeba agregace může reálně být tím nižší, čím víc máme klientů, protože se rozloží mezi víc přípojek, tedy ve velkém množství klientů vyděláte víc peněz i s nižší cenou a marží, je lepší mít 20% marži z 500 přípojek, nebo 8% marži z 12.000 přípojek? Klienta v současnosti zajímá obsah. Tedy peníze jsou "uložené" v obsahu a online aplikacích a tam je možno zatím dosahovat vyšší výnosnosti, takže si říkám, že tady brečíme sice dobře, ale na špatným hrobě. Chceme-li dosáhnout vyšších výnosů, buď se přesuneme s aktivitami tam, kde jsou peníze které je klient ochoten platit (obsah), nebo se smíříme s tím že je to tak jak to je.
Pokud jde o samotné UPC... nevím co na tom řešit. Já od nich odcházím z těchto i dalších důvodů po 7mi letech jinam, nevidím důvod se s tím dál trápit a navíc sloužit jako páka na poskytovatele obsahu coby klient stojící u tohoto dodavatele. Pořád věřím v hlasování nohama, tak jsem zahlasoval. Plácat si tady pentli co a proč a jak je donutit k normálnímu chování a přitom jim dál platit a doufat v nějaké narovnání by mi přišlo jako nesmysl, čert vem všechny příměry, dráty, ČEZy a dálnice. Dovedu-li to přímo ovlivnit, udělám to, nedovedu-li, namířím aktivitu jiným směrem.