• Právo
  • Jak řešíte chystaný zákon o zachovávání údajů, kde klientbyl

Já nevím, jestli ono to není jen pro ty velké poskytovatele. Na co máte vystavenou registraci na ČTU? Mě osobně bylo pracovnicí čtu doporučeno zaškrtnout jen "datové služby" a nikoli služby k přístupu sítě internet a jiné blafy, taky mě paní řekla že se tím vyhnu stupidním výkazům každého půl nebo 3/4 roku o tom kolik sem přenesl dat, kolik mám nárust klientů a jiné capiny. Prý to je jen pro velké poskytovatele a pro malé tohle není potřeba, tak jestli to není to samé i s tímto....

Leenku no jo, ale co je velky a maly poskytovatel? .... to jsem tam nikde nevidel (vysvetleni)... je fakt, ze bohuzel na CTU podavaji ruzne informace na ruznych odborech a tez dost dobre nevi co je nasi povinnosti. Ja to radsi zacnu delat, protoze ze jsem nabyl presvedceni, ze to tak je.

Já nevím, jestli ono to není jen pro ty velké poskytovatele. Na co máte vystavenou registraci na ČTU? Mě osobně bylo pracovnicí čtu doporučeno zaškrtnout jen "datové služby" a nikoli služby k přístupu sítě internet a jiné blafy, taky mě paní řekla že se tím vyhnu stupidním výkazům každého půl nebo 3/4 roku o tom kolik sem přenesl dat, kolik mám nárust klientů a jiné capiny. Prý to je jen pro velké poskytovatele a pro malé tohle není potřeba, tak jestli to není to samé i s tímto....

Leenku no jo, ale co je velky a maly poskytovatel? .... to jsem tam nikde nevidel (vysvetleni)... je fakt, ze bohuzel na CTU podavaji ruzne informace na ruznych odborech a tez dost dobre nevi co je nasi povinnosti. Ja to radsi zacnu delat, protoze ze jsem nabyl presvedceni, ze to tak je.

Je tam jednoznacne receno ze to je pro toho kdo ma veřejnou telekomunikační sí. Velká sí myslíš od kolika lidí, 500, nebo tisíc, nebo 10 000? Proto je vhodnější mít neveřejnou a pak takové kraviny nemusíš řešit :) . Ovšem než na to přijdou a změní zákon, jak je u nás zvykem.

ano mě bylo na CTu taky řečeno - jde o veškerou veřejnou sít - ta musí podávat výkazy atd. atd. A veřejná sí musí být každá sí, která je komerční. Taky jsem z toho byl v šoku, když mě o tom nikdo neinformoval, ještě před ¨rokem to bylo jinak.

ale ten formát v jakém jim to předávat, to už si fakt neví co vymyslet,

Jako by jim nestačilo vyexportovat datum čas, požadované zařízení, spojení odkud kam, který port a konec. oni to chcou ještě ve svém formátu, to jsem zvědav, kolik takový soft stojí, podle toho co jsem četl, tak to jsou desítky tisíc. To nosím běžně v kapse takže není problém si myslí, že to asi vynáší jak v parlamentu :

Je tam jednoznacne receno ze to je pro toho kdo ma veřejnou telekomunikační sí. Velká sí myslíš od kolika lidí, 500, nebo tisíc, nebo 10 000? Proto je vhodnější mít neveřejnou a pak takové kraviny nemusíš řešit :) . Ovšem než na to přijdou a změní zákon, jak je u nás zvykem.

myslím tím opravdu velké poskytovatele, takoví kteří mají 100k a více klientů, samozřejmě není nikde stanoveno od kolika klientů, jen sem chtěl napsat to co mi bylo řečeno na ČTU ohledně licence, statistiky poskytovatele do 1000 nebo řádově ve stovkách uživatelů nikoho nezajímají a podle toho bych se taky tak choval.

S tou neveřejnou sítí to není tak moc pravda a vůbec nic to nemění, oni přijdou a budou to chtít od tvého poskytovatele a ten je pošle ta Tebou a ty si zase v prdeli ;)

myslím tím opravdu velké poskytovatele, takoví kteří mají 100k a více klientů, samozřejmě není nikde stanoveno od kolika klientů, jen sem chtěl napsat to co mi bylo řečeno na ČTU ohledně licence, statistiky poskytovatele do 1000 nebo řádově ve stovkách uživatelů nikoho nezajímají a podle toho bych se taky tak choval.

S tou neveřejnou sítí to není tak moc pravda a vůbec nic to nemění, oni přijdou a budou to chtít od tvého poskytovatele a ten je pošle ta Tebou a ty si zase v prdeli ;)

Tak jak "oni" se ohaneji zakonem, tak stejne se my muzeme ohanet zakonem, mam neverejnou telekomunikacni sit, tak nemam povinnost logovat a trhnete si nohou. Samozrejme ze zacnou vyhrozovat a podobne tlacit ale kde nic neni ani smrt nebere . Takze se omluvim ze bych rad pomohl, ale protoze podle zakona nemusim logovat, tak to prece nedelam, vzdyt to stoji celkem ranec za software, za disky kam to musim ukladat a jeste jim to nejak predat kdyz si usmysli. Potrebujeme penize na jine smysluplnejsi veci ne? Velky bratr at se snazi jinak nas smirovat. Staci rict ze ta IP co ji maji je na NATu pro dveste lidi a mas klid. Ovsem nevyplati se lhat, ani oni nejsou blbi :).

ano mě bylo na CTu taky řečeno - jde o veškerou veřejnou sít - ta musí podávat výkazy atd. atd. A veřejná sí musí být každá sí, která je komerční. Taky jsem z toho byl v šoku, když mě o tom nikdo neinformoval, ještě před ¨rokem to bylo jinak.

Verejna sit nema s komerci nic spolecneho. Verejna sit je ta z ktere neni predem vyloucen nikdo. Takze staci napriklad predem vyloucit ministerstvo informatiky ze sve site a razem muzes pozadat o neverejnou registraci a mas klid. U verejne site mas take jeste povinnosti v mimoradnych situacich, musis treba zajistit provoz v pripade katastrof a podobne takze pokud mozno nebrat.

Verejna sit nema s komerci nic spolecneho. Verejna sit je ta z ktere neni predem vyloucen nikdo. Takze staci napriklad predem vyloucit ministerstvo informatiky ze sve site a razem muzes pozadat o neverejnou registraci a mas klid. U verejne site mas take jeste povinnosti v mimoradnych situacich, musis treba zajistit provoz v pripade katastrof a podobne takze pokud mozno nebrat.

chceš říct, že pokud moje sít je komerční, máme přes 100 klientů, tak nemusím mít veřejnou sít? Protože ten na CTU mi to řekl jinak, ikdyz pravda je, ze pokaždé to řekli jinak

Pokud nekdo chce sledowat tok tak doporucuju NTOP. Je zadara a pod woknama NetFlow funguje bez limitu 1000 paketu, takze taky vpohode.

chceš říct, že pokud moje sít je komerční, máme přes 100 klientů, tak nemusím mít veřejnou sít? Protože ten na CTU mi to řekl jinak, ikdyz pravda je, ze pokaždé to řekli jinak

He he mame asi 2000 klientu, komercnich a take neverejnou sit. Prave kvuli temhle obstrukcim s odposlechy. Opravdu zalezi na koho na CTU narazis.

Pokud nekdo chce sledowat tok tak doporucuju NTOP. Je zadara a pod woknama NetFlow funguje bez limitu 1000 paketu, takze taky vpohode.

Problem je prave v tom ze je to pod woknama a tech 1000paketu take nic moc.

o měsíc později

A Ntop? My sme si ho rozbehali, i ked bol padavy (ale nikto to neriesil, pretoze sa to moc nepotrebovalo v tej dobe). Ale je to celkom sikovna features... Myslim, ze only tucnacek :-)

http://www.ntop.org/overview.html

ntop jsem si taky rozběhal na serveru a je výborný, ale když se mi vypne server (výpadek proudu), tak se mi vymažou statistiky přenesených dat. Jedine nejaké UPSko.

ntop jsem si taky rozběhal na serveru a je výborný, ale když se mi vypne server (výpadek proudu), tak se mi vymažou statistiky přenesených dat. Jedine nejaké UPSko.

..mam pocit ze server+upska je snad standartni reseni, ne? 8)

Jasně, to je fakt, mohli by jste mi blíže specifikovat, jaké informace po mě bude CTU vypožadovat po daném půlroku?

Tak jsem hledal a našel google je můj kámoš zkuste taky ale vypadá to docela slušně

8) neco to dela..jen doladit par veci, co to nedela a bude to dobry

diky za link :

Tak v Mikrotiku jsem to zapl jakože to bude odchytávat PC 192.168.250.101 no a na tom softíku jsem nastavil IP Groupe management jsem nastavil IP adresu mikrotika,

ale nějak mi to nenačítá nic. Kde by mohla být chyba?

Tak jsem hledal a našel google je můj kámoš zkuste taky ale vypadá to docela slušně

:

..mam pocit ze server+upska je snad standartni reseni, ne? 8)

:? No když nejde proud třeba půl dne naco živit server proudem když třeba nejdou vysílače nebo rozvody (jsou bez energie) stejně jako okolí. Krom běžím na linuxu a je to nastavený aby se to při výpadku proudu po obnoení dodávky energie znovu nastarotval a nepříjde témež o data max. za čtvrt hodiny. :

o 3 měsíce později

Ahoj kolegové.

Nepřispěl jsem dlouho ničím a tak to chci napravit. Myslím, že jste zabloudili ve slepé uličce s logováním.

Padla na tomto fóru otázka: „Jak se pozná velká nebo malá sí?“ Tak třeba podle toho jak Vás často kontaktuje PČR a žádá o spolupráci, nebo podle toho, kolikrát ročně dostanete příkaz soudce k uvolnění informací o klientovi.

Nám se to občas stává, informace podáváme, s PČR spolupracujeme (občas) a problémy nemáme

Co se týká logování, vždy jim vysvětlíme, že data máme uchovány pouze 48h a jim toto vysvětlení stačí. Pak si umístí své vlastní zařízení do našeho racku, kde je mirroring port na vlan switchi a ukládají si své data do svého zařízení a je klid.

Možná se to změní, ale zatím to probíhalo právě tak. Čas trávený na vývojem tohoto druhu uchovávání dat mi přijde zbytečný, ale mohu se mýlit.

V každém případě jsem rád, že se tím někdo zabývá a já vím, že až budu hledat funkční řešení, naleznu jej zde .

Soptík

:

📡 Telekomunikace.cz