Na vyhledání zařízení mimo subnet je dle mého názoru Dude nepoužitelný.
To je vseobecne rozsireny omyl... 8)
Ale jestli budes mit 50 pc, tak bych radeji 2 odpoledne prohledaval sit a manualne zjistoval, kde co doopravdy je, nez si to nechat proscanovat, mit dobry pocit z zadne prace a pak se nestacit divit az se nekde objevi neco o cem jsi dosud nevedel.
Vím jak to myslíš a tvůj názor taky zastávám. Situace je ale trochu komlikovanější. Zkusím to teda jestě rozvést.
Ve firmě je 50 pracovních stanic, dále následuje podobný počet síťových tiskáren. V celém areálu firmy je neurčitý počet ip kamer, které dělalo postupem času kdo ví kolik firem. Včechna tahle zařízení prou propojena několika switchy a pro připojení bezdrátových zařízení jako smatphonů a notebooků jsem zatím namátkově prohlédl 2 apčka která byla v bridge modu a ještě se statickou ip mimo používaný subnet (nebyla ani defaultní pro to zařízení). Všechna zařízení jsou propojena utp kabelem a pak tam mají 2 optická vedení. Někde jsou kabely přístupné někde jsou pod omítkou a někde v zemi. Bohužel se s předchozím adminem nemohou spojit takže dokumentace není žádná. Proto se ptám na tohle téma protože manuální hledání bude časově náročné a na některých místech i nemožné protože nikdo neví kde ústí kabely co vedou v zemi nebo v omítce.
Co se týče Dude jak bys tedy vyhledal zařízení pokud primární subnet je 192.168.1.0/24 (polovina je dhcp, druha je staticky). Kamery jsou snad nastavene v jinem subnetu vsechny 192.168.2.0/24 staticky. A pak je tam nekolik dalších zařízení která nepoužívají ani jeden zmíněný subnet a mohou byt nastavene treba jako jedno z nich 172.16.5.21/29.
Přeci nebudu na interface v Dude nastavovat x mozných ip adres aby mi byl dude schopný komunikovat se zařízením v neznámém subnetu (jeste podotýkám ze mě zajímají zařízení na linkové vrstvě, k žádnému routingu tam nedochází - až na hraniční router s natem do internetu)