Myšlenka za Miia i prezentace vypadala zajímavě. Možnost sáhnout si na 40/60% z poplatku 24Kč za službu s reklamou taky. Potom jsme ale začali počítat. Jestli jsem správně pochopil systém, tak se tento poplatek, řekněme 40%, tzn. cca 9,60,- Kč/měsíc se ještě dále dělí mezi všechny poskytovatele hotspotu, které daný surfer navštívil podle toho, na kterém hotspotu stáhnul více dat. Čili užívá-li uživatel Miia 3 hotspoty víceméně stejně a z toho jen jeden je můj , bude to 3,20,- Kč měsíčně. Náklady na zbudování hotspotu na mikrotiku odhaduji někde kolem 3.000,-. Reálně v místě kde funguju já nějaké hotspoty provozujeme, a průměrný počet jejich uživatelů je někde okolo 30.
Neboli s rostoucím počtem hotspotů klesá monetizace pro poskytovatele hotspotů a zvyšuje se uživatelský komfort uživatele. Při nákladech na výhradného zřízení hotspotu za účelem provozování miia se to stává nezaplatitelným mimo aglomerace s vysokou fluktuací osob.
WP není problém, uživatelů jsou nižší jednotky procent a rozhodně souhlasím že v současné době nemá smysl vyvíjet aplikaci, i když časem se to může změnit a předpokládám že miia bude v takovém případě dynamicky reagovat. Teď jsem koukal zrovna do sítě jedné školy, na dhcp bylo přes 110 zařízení, z toho 70% androidy žáků, zbytek školní iPady. Zajímavá místa pro miia je tedy třeba dobře rozvážit. Vesnická hospoda o 20 židlích hotspot sotva někdy zaplatí.
Z hlediska uživatele je služba skvělá. Z hlediska monetizace pro ISP to až tak růžově i přes nejlepší snahu nevidím.
Je moje úvaha zcela chybná?