Schéma viz příloha.
Na všech stožárech je 5GHz karta s anténou, která se stará o rychlé propojení všech AP.
RooAP je ta modrá tečka, ostatní AP jsou klienti.
Jak už jsem napsal výše, všechny AP mají v sobě další karty, konkrétně dvě, co jsou v pásmu 2,4GHz, všechny na stejné frekvenci a jejich sektorovky jsou nasměrovány pod sousední stožár.
Problém pokrytí je následující :
- červené obdélníky na obrázku jsou obrovské portálové jeřáby a jezdí po celé délce
- po celé délce jsou kontejnery v různých výškách (kontejnery jsou na sobě a jejich polohy a rozmístění se mění)
- klient (člověk) s malým PDA tedy nemusí mít a většinou ani nemá přímý výhled na žádné AP (jede se většinou na odrazy)
- stožáry jsou od sebe asi 130 metrů
- celá dráha je dlouhá kolem 500 metrů
PDA (android) pěkně skáče po AP, výpadek mezi přeskokem jsou 3 pingy, což není moc pěkné, ale dá se to přežít.
Každopádně problém vidím v tom, že klient nepřeskakuje automaticky na AP se silnějším signálem a spíš čeká, až vypadne spojení a pak se teprve chytí na jiné.
Nedohledal jsem doporučení pro mikrotik, jak toto řešit.
Existuje mikrotik MESH, což je ale WDS propojení AP, které nejsou propojeny kabelem.
Mikrotik MESH pak řeší loopy v síti dvěma způsoby :
1) Mikrotik MESH WDS - trasuje si root cestu dle svého protokolu, nemapuje celou síť a lze používat více výstupních bodů (cest ze sítě ven)
2) Bridge Mesh WDS - jako mesh zařízení se zvolí bridge a na něm se zapne RSTP, které mapuje trasu celé sítě a umožňujue jeden výstupní bod v jeden čas (ten nejrychlejší, což určuje podle ceny linky)
Tyto dvě MESH varianty jsou sice pěkné, ale ani jednu nepotřebuji (loopy v takové síti nevzniknou, není je tedy třeba ošetřovat), protože WDS není třeba použít. Chtělo by to nějaké RootAP, které by řídilo přepingávání klientů mezi AP.
Je něco takového u mikrotiku? Nebo jsem spíš špatně pochopil celý koncept?
Jinak všechno je v bridgi, na kterém je nastaven projistotu (loopy by neměly být, ale jistota je jistota) RSTP.
Díky
Zdar Max