Máme vlastní systém který umí skoro vše co poptáváš. Akorát s nástupem verze 6 jsem přestal používat QT a vrátil se k SQ. Jednodušeji se to spravuje a ve spojení s radiusem a PPPoE to funguje výborně. Mikrotik na nových CCR strojíc použítí SQ doporučuje. Systém umí každý měsíc vygenerovat faktury na paušální platby které lze potom importovat přes API do flexibee. Nicméně jsme přešly na automatickou fakturaci ve flexibee. Je tam mnohem více možností a nemělo smysl to doprogramovávat. Všechny vystavené faktury ve flexibee se zobrazují ve webovém rozhraní a každý zákazník, si může po přihlášení ke svému účtu tyto faktury zobrazit včetně stavu úhrad. Systém komunikuje také s ústřednou od IPEXu, kde si může zákazník zobrazit podrobný výpis hovorů, odeslat FAX,SMS, nastavit přesměrování... Napojení na MOBIL21 zvažujeme nicméně vzhledem k počtu klientů to zatím řešíme ručně. Systém také umí určitou jednoduchou diagnostiku přípojky. Pokud zákazník zavolá, že mu to nefunguje, systém prověří přez SNMP stav portu na switchy a zobrazí údaje o stavu PPPoE. Pokud je připojen přes motorolu, zobrazí také stav zákaznické jednotky. UBNT zatím nebylo implementováno, nicméně, pokud je nalezeno aktivní PPPoE, tak dokáže i asitentka prohláśit, že na naší straně je pravděpodobně vše v pořádku. Je zde spoustu dalších fičur, ale nechce se mi to vypisovat. Spoustu věcí se již nepoužívá. Některé věci by šli určitě vyřešit lépe, ale je to o čase a penězích. Máme i rozpracovanou novou kompletně přepracovanou verzi. K systému jde také navázána off-line aplikace pro android. Technik v terénu se může nechat navigovat k zákazníkovy, vytočit na telefonu zákazníkovo telefonní číslo, vyfotografovat dokumenty a uploadnout je na kartu zákazníka.... Stav 3G je v našich končinách žalostný, a proto se systém primárně jednou za čas ručně synchronizuje třeba přes wifi. Jsou tu dnes určitě mocnější nástroje, jako je třeba ISPadmin na kterém pracuje celý tým lidí, ale je mi líto náš systém který je v podstatě zadarmo zahodit a přizpůsobovat se určitému standardu. V případě zájmu by asi nebylo problém ti systém předvést, případně se domluvit o nějakém jeho poskytnutí. Pokud budou peníze, dalo by se ledacos dodělat.