Zdravím,
prosím o radu, jak vyřešit mou konfiguraci doma.
Mám RB433, 3xLAN, 2x wifi
první port je WAN ADSL
druhý port je probridgován s WIFI a je soukromý a přístup na něj z třetího portu je dropován ve firewalu
třetí port má za sebou veřejnou wifi (v módu bridge)
každý port má vlastní subnet a dhcp
Rok mi to funguje celkem bez problémů, ale rád bych to teď posunul někam dál.
první otázka
Rád bych zařídil, abych se mohl se svým PC připojit přes port 2 i 3 a zůstala mi stejná IP v obou subnetech a zároveň se mi správně nastavila brána.. respektive abych měl stále přístup na net. Konfiguraci netu by měl přidělovat dhcp server, nechci nic nastavovat natvrdo.
Když si přidám statickou adresu pro oba DHCP servery, tak sice dostávám stejnou IP, ale brána se nastaví podle portu, přes který se připojuji, tzn. je v jiném subnetu a net mi nejde. Nevím jak zařídit, abych dostával i stejnou bránu. Nebo jak to udělat elegantněji?
Druhá otázka se týká shapingu a QOS
Chci tedy udělat QOS (teamspeak, http, apd.). To vím jak udělat, respektive mám k ruce návody, které snad chápu. Mangle packet a queues tree.
a dále chci shapovat linku, aby jeden pošítač s torentem nebo uloz.to nezabral linku pro sebe
Takže otázka, v queues tree udělám prioritizaci - Omangluji si connection dle typů portů nebo layer7 a následně podle toho packety. Shaping pak udělám v simple queues dle subnetu a následně IP.
Je to tak v pořádku?
Moc nerozumím tomu, jak by se to vše dalo udělat v queues tree zároveň s QOS, když packet mark může být jen jeden?
Nevěděli byste někdo o funkčním demu? Nejvíce se asi jsem schopen naučit z funkčního příkladu.
Děkuji za pomoc