...
Vytížení kanálu je v obou případech výrazně vyšší - dalo by se říct, že jediné volné místo při plné zátěži jsou díry mezi rámci - guard intervaly.
To, že Mikrotik ukazuje ve frequency usage blbosti, se ví dávno :-D Pořiďte si prosím měřící zařízení, než budete plácat blbosti.
Musím uznat, že jsem se mýlil a že Freq. usage od Mikrotiku je opravdu k ničemu (měřák si ale pořizovat kvůli tomu nebudu ). Zkusil jsem AirView od UBNT:
802.11n:
802.11ac:
802.11ac-80MHz:
Výsledky jsou úplně jiné a domnívám se, že lépe vypovídající.
Při stejném nastavení se jeví reálná datová propustnost zcela srovnatelná, při použití šířky 80MHz zhruba jen o 20-25% vyšší. Z popisovaného testu samozřejmě nelze posuzovat odolnost vůči rušení apod.
Vtírají se ale otázky: Je skutečně standard 802.11ac natolik výhodnější než 802.11.n? Převáží nepatrně vyšší datová propustnost při šířce 80MHz znatelně vyšší úrověň šumu v okolí a vyšší cenu zařízení?
Poslední poznámky: Výrobky Mikrotik a UBNT byly v testu rovněž zcela porovnatelné - datová propustnost, úrověň signálu ...). UBNT jsem sice testoval na jiném kmitočtu, ale natolik rozdílné výsledky by test na shodné ferkvenci asi nepřinesl.Testoval jsem pouze spojení bod-bod. Netuším, jaké by byly výsledky (celkové datové propustnosti, odezvy, apod.) při připojení více klinetů k AP.