Na správu to jednodušší není. Stačí zapomenout někde zapsat adresu a dohledat to je problém. Izolace portů na switchy je nutnost a né vždy to je jednoduchý nastavit. Hodně záleží jak jsou zákazníci připojeni. Jestli tam je několik skoků mezi gw a zákazníkem, navíc ještě WiFi tak bych to spravovat nechtěl. Diagnostikovat problém s propustností sítě je podle mě taky jednodušší na routované síti. Osobně zákazníky na optice routuju minimálně, na WiFi maximálně.
precti si so jsem napsal jeste jednou a poradne. U klienta musi byt routujici CPE (v nasem pripade Mikrotik deska). Od GW k CPE switchovane = jednoducha CFG na vsech prvcich (IP na dohled+bridge+SNMP), konfigurace CPE generovana zcela z databaze. Zalozni okruhy resene pomoci RSTP na cisco switchich (s vyuzitim detekce plne nefunkcnich jednosmernych linek - coz rady delaji FDD spoje pri zhorsenem pocasi). A myslim, ze kruhujeme vic nez je v kraji zvykem.
Propustnost se meri/diagnostikuje naprosto v pohode (stejne jako v routovane siti). Navic nemusim resit pripadne problemy s (ne)sirenim rout atd.
Velka vyhoda ale je, ze muzu centralne ridit a monitorovat vse vcetne shapingu z GW aniz bych se musel bat napr toku mezi klienty (ktery se na GW na routovane siti nedostane) a musel ho tak shapovat na CPE (v podstate staticky, kdezto na GW muzu menit automaticky restrikce, shapery podle potreby (neplatic) atd)...
Samozrejme pripojovat zakaznika k pateri pomoci L2 je prusvih.
Přesně takto to vidím i já. Předpokládám, že to máte vše vlanované že? Jaké používáte switche na páteř a jaké na menší body? Klidně do zprávy pokud to nechcete psát veřejně. Dík