Šetření ve spotřebičích sice cenu má (kapka ke kapce ...), ale také platí jak kdy a nutno přemýšlet.
Moje plasma LG (už postarší 42PQ6000) má průměrnou spotřebu 170W. Bílý obraz 180W, červený také, ostatní barvy o 10W méně. Filmy se pohybují okolo této hodnoty (Návrat do budoucnosti žere cca o 20W méně, než Terminátor 4). Nejhorší je hokej, tam se dostanu chvilkami i přes 200.
No a pak, kolik žere LCD? Co jsem tak hledal, vychází to okolo 80W. Ať nežeru ... 50W. Rozdíl je tedy 120W. Pokud to budu mít puštěné 8 hodin denně, ušetřím tím LCDčkem 350kWh. Při ceně co počítám 5,50 jsou to přibližně 2 tisíce Kč ročně. Tedy - vyplatí se mi měnit tento spotřebič v ceně přibližně 11 až 12 tisíc jen tak kvůli spotřebě? Na to si už musí umět odpovědět každý sám ... Třeba pro mě to smysl nemá, neboť nejenom cena vyjádřená v prostředcích směny je pro mě cenou konečnou.
Obdobné výpočty platí i pro ty elektrárničky. Pokud bych to měl kam namontovat a pracoval tak jak teď (tedy "furt jsem doma"), tak by to možná vyšlo. Pokud se ovšem někdo chodí domů jen vyspat a na víkendy, tak mi to ať přemýšlím jak přemýšlím přijde jako vyloženě vyhozené peníze (tedy pokud jsou cílem jen peníze, což nutně nemusí).
Si myslím, kdyby politika netlačila OZ silou, tak je cena elektřiny sakra menší a tohle nás nemusí vůbec zajímat.