Skype hovor bude to samo co SIP hovor :-) nic se nerozpadne, neni duvod. Jde jen o to, jak rychle se klient prepne a jak rychle ho AP vezme... Coz u Mikrotika se mi zda ze trvalo v mem pripade dele (rekneme ze dvojnasobne, treba 2 vteriny celkem, nez u jinych krabicek, viz PS nize...
S "roamingem" na CAPsMAN síti také nemáme větší problém. Provozujeme teď už cca 60 apček a běžné aplikace např typu RDP "drží" při změně AP v pohodě :) Bez problému je i třeba takové applovské facetime audio. Nic dalšího, co je citlivé z pohledu roamingu jsme nezkoušeli. Klienti jsou převážně ipady, přechod z AP na AP fakticky nejde zaregistrovat. APčka svítí jedno SSID, každé samozřejmě na jiném kanále, 802.1x - PEAP. Sip call vyzkouším a dám vědět.
Vedle toho máme cca 200 cisco apček, kde jsou stejné konfigurační baseline - chová se to stejně. Samozřejmě je tam spousta dalších features, application aware shaping, cleanair, energywise, záložní kontroler atd. Ale zjistili jsme, že tam, kde vysloveně není potřeba enterprise řešení, je mikrotik zcela vyhovující. A ta cena! Budeme rozhodně kupovat další desítky kusů.
Jak to mate udelane, ze se apcka nerusi navzajem? Napriklad kdyz budou klienti apple, vyjde novy ios, vsechny zacnou na wifi sosat giga dat, apcka zacnou vysilat a myslim ze se dost zarusi...
Pominu ted backbone, dejmetomu ze je neomezeny, ale jak pridelujete kanaly a umistujete apcka, aby se neovlivnovala radiove?
Diky.
Ps: a ku veci roamingu: psal jsem ze mi to funguje bez problemu (stejne ssid a subnet - ap jsou v rezimu bridge, jiny kanal, wpa2), s ruznymi ap ruznych levnych vyrobcu mezi sebou, akorat s mikrotikem jsem mel vazne pocit, ze to na nej a z nej prepojuje dele nez obvykle (kdyz predtim byly obycejnejsi AP), klientem u me byly take apple hracky... Zadny caps jsem u mikrotika ani jinych krabicek nenastavoval...
Testoval jsem to pingem... Na tabletu treba PingAnalyzer apod..,
Voipem se to da take testovat, ale to si musite pustit muziku na pozadi, protoze to zaskobrtnuti nemusi jit ani slyset, muze vyjit do pauzy mezi slovy.
Podle tohoto vlakna se zda, ze diky tomu, ze ma Mikrotik vlastni "firmware?" tech radiovych cipu, tak to opravdu muze byt trosku problem?