nevíte jak nějak levně (cca do 5000 Kč) měřit hladinu vody ve studni s pitnou vodou? ideláně aby měřidlo mělo nějaký digi výstup. díky

arduino yun/ arduino xxx + wifi/eth modul + ultrazvukové čidlo.

Nikdy jsem studnu neměl - proč to v tomto případu rozlišuješ?

Pokud se jedná o kopanou studnu, tak bych volil ultrazvukové čidlo s proudovým výstupem a http://www.papouch.com/cz/shop/product/ ... thernetem/

Pokud se jedná o vrtanou studnu, tak bych volil sérii čidel

kopanná studna má metr a více obvod a vrtaná má kolem 18 až 30cm.. nedovedu si představit měřit ultrazvukem hladinu ve vrtu když se to tam bude různě odrážet o roury a kabely..

18cm obvod studny?

ja sice studnu taky nikdy neresil, ale do takove studny se vejde tak litr vody ne?

ne obvod ale průměr, vrtá se od 120mm až do 400mm, samozřejmě v tom daleko víc kolísá hladina

tak jsem dostal zprávu přímo od papoucha že žádné měřiče nemají, mám si někde sehnat tlakové čídlo a nebo to ultrazvukové, ale to je hodně drahá věc :(

Co si představuješ pod "DIGI výstup"? Jako s LAN, nebo jenom binárku 0 - 1? Pokud jenom binár, stačí ti obyčejné hladinové relé z ELKOEP a k tomu vodivostní sondy.

Podstatný bude také rozsah toho vodního sloupce, co chceš měřit. Ale do 5 kKč pochybuji, to stojí tak ponorné tlakové čidlo samostatné.

Jinak výstupů se dělá řada, odprodové smyčky 4~20 mA, sériové linky RS485, SI12 až po integrovaný GSM modul.

Třeba Fidler má hezké hračky, ale cene je 3x větší (pokud by ti stačil ten samotný tlakový snímač s RS485 výstupem, tak ten je něco přes 5 kKč):

http://www.fiedler-magr.cz/cs/produkty/ ... ny-teploty

kopanná studna má metr a více obvod a vrtaná má kolem 18 až 30cm.. nedovedu si představit měřit ultrazvukem hladinu ve vrtu když se to tam bude různě odrážet o roury a kabely..

Zdravím,

především vrtaná studna jde i do 120m. Běžný poměr je 80m trubky na 50m vodního sloupce, Průměr 18 cm je běžný i když to vypadá málo. Pohyb hladiny je značný. Navíc - svislý směr je pouze na obrázku. Není vůbec nic divného, pokud jde trubka do oblouku. Uvnitř tlačenice kabelu a plastové trubky. Takže ultrazvuk ne.

Asi bych se zaměřil na čidla, které jsou většinou na čerpadlech již integrovná a hlídají pokles vody pod určitou mez. Je to dlouhodobě funkční a odzkoušené, takže by asi stačilo čidla vícenásobně zopakovat a mohlo by to fungovat.

Mám odzkoušené i samostatná, levná čidla pro 2. úrovně hladiny. Není problém znásobit počet čidel pro větší rozlišení. Jen pozor, je nutné použít střídavý proud. Ideální je 12V. Nahoře Arduino s LED nebo display za pár korun + GSM modul. Vše vyjde v materiálu do 500 ,- Kčs + cena za x čidel + kabel, někdy nerez lanko.

Další možnost je tlakové čidlo s digi výstupem. To funguje určitě, kontinuelně a dost přesně. Dva problémy: cena /není to levná záležitost, nepřekvapí cena okolo 6-ti, ale i 60.000 Kčs/ a dlouhodobá odolnost proti agresivní vodě a kalům.Navíc cena za speciální dutý kabel. Toto řešení má ovšem výhodu použití pro oba druhy studní.

mpcz, 14.08.2015

18cm obvod studny?

ja sice studnu taky nikdy neresil, ale do takove studny se vejde tak litr vody ne?

Záleží na tom koľko vody potrebuješ čerpať , niekedy sa robili a možno ešte aj robia "narážané" studne to je 1.5" trubka na spodu je hrot nasleduje 1.5m trubky s perforáciou (navŕtané/narezané diery) a len tlčieš kladivom kým neprerazíš do štrkovej vrstvy .

Máme jednu takú 50+ rokov starú na záhrade dá sa znej tahať 40l/m potom už začne ťahať piesok.

Zdravím,

především vrtaná studna jde i do 120m. Běžný poměr je 80m trubky na 50m vodního sloupce, Průměr 18 cm je běžný i když to vypadá málo. Pohyb hladiny je značný. Navíc - svislý směr je pouze na obrázku. Není vůbec nic divného, pokud jde trubka do oblouku. Uvnitř tlačenice kabelu a plastové trubky. Takže ultrazvuk ne.

Asi bych se zaměřil na čidla, které jsou většinou na čerpadlech již integrovná a hlídají pokles vody pod určitou mez. Je to dlouhodobě funkční a odzkoušené, takže by asi stačilo čidla vícenásobně zopakovat a mohlo by to fungovat.

Mám odzkoušené i samostatná, levná čidla pro 2. úrovně hladiny. Není problém znásobit počet čidel pro větší rozlišení. Jen pozor, je nutné použít střídavý proud. Ideální je 12V. Nahoře Arduino s LED nebo display za pár korun + GSM modul. Vše vyjde v materiálu do 500 ,- Kčs + cena za x čidel + kabel, někdy nerez lanko.

Další možnost je tlakové čidlo s digi výstupem. To funguje určitě, kontinuelně a dost přesně. Dva problémy: cena /není to levná záležitost, nepřekvapí cena okolo 6-ti, ale i 60.000 Kčs/ a dlouhodobá odolnost proti agresivní vodě a kalům.Navíc cena za speciální dutý kabel. Toto řešení má ovšem výhodu použití pro oba druhy studní.

mpcz, 14.08.2015

jaká čidla máš na mysli? já znám u čer¨padla jen plovák.

Zdravím,

mpcz, 14.08.2015

jaká čidla máš na mysli? já znám u čer¨padla jen plovák.

Zdravím,

čidlo jsou dvě elektrody, doporučuji potravinový nerez. Plováky jsou nevhodné, jsou velké a do tenkého vrtu se nehodí, navíc je to mechanická věc, které po čase přestane fungovat. Rozhodně doporučuji použít již hotové, standardní, odzkoušené výrobky. Důvod je jednoduchý, nejsou to velké náklady a u výrobku je zdravotní atest. To považuji v dnešní době za klíčovou věc.

mpcz, 16.08.2015

hmm tohle nepůjde to se zničí, ta voda je dost železitá, navíc mám kopanou studnu.

hmm tohle nepůjde to se zničí, ta voda je dost železitá, navíc mám kopanou studnu.

Co nepůjde? Co se zničí? Proč ne kopaná studna?

mpcz, 16.08.2015

jakou potřebuješ informaci o té hladině, nějaké odměřování, nebo Ti stačí informace vysoká/nízká?

tak stačí jen přibližně nízká vysoká...

Mám v kopané studni nautilu a u ní hladinový spínač+motorovou ochranu. Kdysi dávno, když jsem byl ještě frikulín, tak jsem tam měl sondu s LEDkama, vrazil jsem tam svařené PPR trubky a na nich kroužky z postříbřeného drátu vyvedené nahoru, kde jsem jednoduše přes nějakého CMOS brouka spínal hladinou vody jednotlivá hradla která přes tranzistor budila ledky. Jednoduché, funkční. Postříbřený drát jsem zatavil do trubky, zakončil nad hladinou do čokolády (nedá se to letovat) Do pitné vody bych se nebál dát nerezový drát, nebo taky stříbrný drát s vyšší čistotou. Tenkrát mi stačila šestistupňová signalizace... dneska už mě to netrápí, jako správný paranoik mám zdroj vody jak ve studni, tak z obecního vodovodu a dvě další nádrže celkem asi 20m3 jako rezervu a pro zalévání, což se letos hodilo. ("studový" baragraf jsem měl natažený až do obýváku utp kabelem :-) No výstupy z těch hradel můžou spínat vstupy třeba arduina s ehernet modulem, nebo wifinou, ale potom by to muselo být někde na studni zvenku, on ten vodou nacucanej beton bude slušnej blokátor wifiny. Jinak běžněj hladiňák má min střed max sondy, takže nepustí čerpadlo když tam není voda a případně dá vědět když je tam moc. Už mi několikrát zachránil čerpadlo, a minulou sobotu, když došla obecní voda, mi zase zachránila nautilu motorová ochrana, po několika letech nepoužívání čerpadlo zarostlo, musel jsem do studny, vyndat čerpadlo, odpojit dráty, vytáhnout je z baráku, rozhýbat šneka a zase všechno zpět :-) Hladinový spínač je třeba tady http://www.bbelektro.cz/hladinovy-spinac-hs-2-k-ovladani-dalsich-komponent-elvyk/d-71352-c-3467/ .. mají tam i nerezové sondy. Já mám ještě starší model http://www.smaris.cz/bin/download/~94/HS1.pdf. Jinak obecně snímání hladiny se správně dělá malinkatým střídavým proudem aby se předešlo nežádoucí elektrolýze vody.

📡 Telekomunikace.cz