Poznatky z praxe.
60cm parabola je dneska na skylink nesmysl, viz níže.
80cm je takový minimální základ. 85 a víc je lepší, ale je to o ceně, 80cm polská parabola je za 300, kvalitní 85 je za litr.
Dost velký vliv mají i konvertory. Nevím proč, ale připadá mi, že konvertory po cca 3-4 letech 'slábnou'. Pokud vezmu stejný konvertor (model i výrobce, pokud se ještě vyrábí), tak z nového konvertoru leze signál s vyšší úrovní, obvykle se zvedne i kvalita.
Docela zásadní vliv na kvalitní příjem má i natočení konvertoru. Dost často jezdím po servisech kde konvertor je namontovaný na 0 stupňů. Co je ale blbý, že na LNB různých výrobců je potřeba i jiné natočení. Např.. na freesat jednou použiju LNB Inverto, tak mám třeba 8 stupňů, později na stejném bytovém domě za nějaký čas mám další instalaci, mám LNB od FTE a musím dát 10 stupňů. Jindy zase Amiko a tam je to zase prakticky na 0. Prostě je to fakt kus od kusu, nehledě i na kvalitu samotné paraboly.
Rokama mi prošlo už několik tisíc parabol mnoha výrobců a typů. Jeden čas jsme měli paraboly, polské kopie parabol Philips, 60cm a kvalitou i úrovn=i sign=alu se prakticky rovlani 80cm parabolám. Jindy zase bylo období, kdy byli sice 80cm paraboly, ale nějakej žalud si vymyslel vlastní konstrukci třmenu a ráhna na LNB. Výsledek byl takový, že plech byl stejný jako s klasickou 80cm parabolou, hojně používanou na digi, nebo i na skylinku, jenže ráhno bylo o několik cm kratší a pod jiným úhlem, v porovnání s 'digi' parabolou bylo LNB mimo svazek signálu. Horko těžko se na tom lovil signál na úrovni horších šedesátek.
A Konvertory, to je taky věc. Inverto a FTE jsou v pohodě, Amiko jak který model, ostatní je to kus od kusu, resp. várka od várky. Někdy dojdou LNB, kdy na teinu mám třeba i 6dB rozdíl mezi výstupy. Jednou dokonce přiślo pár Twinů, kdy jsem jednou měl skew 0, na další instalaci 10. Pak jsem na to přišel, jednou jsem při měření zapojil jeden výstup, potom druhý. Neím jestli je dělali v pátek, ale každý výstup potřeboval pro maximální úroveň jiné natočení. Do teď mi to hlava nebere.
Takže, když vezmu v potaz veškeré neduhy a nástrahy sat. pŕíjmu, k tomu pak přidám parametry transpondérů pro DVB-S2 co má skylink, tak dojdu k tomu, že aby HDčka fungovali opravdu pořád, i když je pod brakem, tak buď potřebuji 120cm polskou parabolu, nebo 90cm kvalitní, třeba gilbertini a zároveň zvolit vhodný konvertor, protože jsem narazil i na to, Že některý konvertor, který má na jedné parabole signál fakt mizernej, tak na jiné funguje vcelku dobře, přitom jiný konvertor to má zase naopak. Navíc mi připadá, že skylink má zvoleny snad ty nejdeblněsi možné kombinace parametrů konvertorů, že je opravdu potřeba mít kvalitní parabolu i LNB.
...a to nemluvím o některých typech parabol, kterým zatéká voda do ráhna, v zimě tam pak zmrzne, ráhno praskne, ztratí pevnost, pod váhou konvertoru a kabelů se ohne a už je zase mimo ohnisko. Ale tohle je problém i některých nových parabol, ty jsou křivé už hned jako nové, třeba jako teď aktuálně chodí paraboly oválné. Jenže když mi jich přijde na paletě 100, tak prvních 20 je jakž takž, i když to není žádná hitparáda, ty ostatní musím ohýbat přez koleno, aby zase měli tvar paraboly...
A k poznámce, že různé kanály mají různou úroveň signálu, je to dáno tím, že jeden provider může poskytovat služby i z několika družic z jedné pozice, kdy každá družice je jinak stará, má jiné typy transpondérů, transponéry mohou být nastaveny na jiné parametry, někdy když je nižší symbolová rychlost a rozumné FEC (pro korekci chyb) tak můzou padat i hovna s hákama, ale jindy zase provider škrtí a ždíme jen prachy, pak na jeden TP chce narvat co nejvíce kanálů, potom tedy dá co nejvyšší symbolovou rychlost s nízkým FEC, takže pak přeletí holub a už jsou na obraze čtverečky. Holt pronájem TP je drahý a obzvláště 'naše jednička' škrtí náklady jak jen to jde, viz můj předchozí post o přelaďováni a snižujícím se datovém toku.
Zvláštní je, že u freesatu se běžně montují 60cm paraboly a problémy s výpadky nejsou ani na S2.