Zdravim a predem se omlouvam za otravovani. Hledam malou radu pro

zacatecnika , chtel bych poridit nejaky lepsi Wifi router ,muj stavajici je

obyc TP Link WR340GD za cca. 400 kc , poohlizel jsem se po MIKROTIK

RB2011UiAS-2HnD-IN , mohl by mne nekdo z Vas

nasmerovat jaky koupit nebo jake znacce se vyhnout. Co se tyce

sítí nu jak to rict ten TP link nastavim bez problemu ale trochu se bojim

toho Mikrotiku ze je to vyssi divci, zakoupil jsem tedy knihu Pocitacove

site a ucim se, :) . Docela mne to zacalo zajimat a chtel bych o tech

sitich vedet vic . Na ten router bude pripojen ,1Pc pres kabel, 1Pc pres

Wifi, 2x Mobil pres Wifi a 1x Raspberry Pi2 pres kabel.

Cenova hladina do 4000 kc ,pokud se da v tehle cene neco dobreho poridit.

Z vlastnej skúsenosti (mám doma aj RB2011 a aj TP-LINK) ... oddeľuj paketový router a Wifi AP. Nechaj si ten lacný router, pokiaľ zvláda 802.11N, inak firewall a ostatné veci rob na tej RB2011tke.

Nevravím že by mala zlé pokrytie, ale zase je ľahšie premiestniť WiFi AP pre lepšie pokrytie ako ťahať X káblov k routru.

Bohuzel n neumi , je to jen b,g. Tak tedy jdu do toho mikrotiku a uvidime , snad to nejak dokazu nastavit .

Chceš-li se učit, tak ti nic jiného (běžného) než mikrotik nezbývá :-) Ještě si můžeš hrát s OpenWRT. To lze nacpat na spoustu "krabiček" a pak máš vlastně čistý linux.

Bohuzel n neumi , je to jen b,g. Tak tedy jdu do toho mikrotiku a uvidime , snad to nejak dokazu nastavit .

V pohode, keby nie, ozvi sa :)

Z vlastnej skúsenosti (mám doma aj RB2011 a aj TP-LINK) ... oddeľuj paketový router a Wifi AP.

Dobrá rada. Na novém baráku taky plánuju CRS125 jako přívodní router. A za ním čistě jako wifi RB912UAG-2HPnD umístěnou uvnitř StationBox Inspot. Která bude dělat čistě wifi a jednou se rozšíří o AC kartu až to bude potřeba.

Pokud budeš mít tak málo zařízeních připojených přes kabel tak bys mohl jít i do http://routerboard.com/RB951G-2HnD

Pokrytí velmi slušné. 5Gigových portů. A nastavení přes Quickset zvládneš toho se fakt neboj...

Dobre, do zitra rozhodnu . Vsem dekuju za ochotu a rady.

Na jednu stranu fajn že chceš mikrotik, ale zajímalo by mě proč vlastně?

Takový obyčejny tplink 841 ti protáhne na bezdrátu v pohodě to co dá 100mbit port co má.

Na domácí použití je to zbytečné vyhazování peněz...

No v podstatě máš pravdu, chtěl jsem lepší pokrytí přes Wifi a aspoň N rychlost, taky jsem trochu paranoidní a myslím že ten Mikrotik má lepší Firewall než ten můj stávající TpLink WR340GD. Tak jsem vybiral mezi Asus AC a Tplink AC 2,4Ghz + 5 Ghz. Taky jsem čet různá fora co a jak , tak jsem od 5 Ghz upustil páč to prý špatně prostupuje zdí přes překážky a AC nevyuzije ani jedno zařízení co mám doma. Pak jsem se dočet že prostě na větší pokrytí Wifi signálu je lepší strategicky rozmístit AP body po baráku než kupovat ASUS s 6ti anténama :) . Tak si říkám a proč furt pokukuju po značkách ASUS a nebo TPLink ? nedělá se nějaká lepší značka ? firma která se zabývá jen síťovou problematikou , no a tak jsem skončil u MikroTiku , jestli mám dát 3 tisíce za ASUS dám to radši za MikroTik ne ? Přece jen nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci. Ale taky váhám jestli to celé není jen úlet a zbytečnost.

No v podstatě máš pravdu, chtěl jsem lepší pokrytí přes Wifi a aspoň N rychlost, taky jsem trochu paranoidní a myslím že ten Mikrotik má lepší Firewall než ten můj stávající TpLink WR340GD. Tak jsem vybiral mezi Asus AC a Tplink AC 2,4Ghz + 5 Ghz. Taky jsem čet různá fora co a jak , tak jsem od 5 Ghz upustil páč to prý špatně prostupuje zdí přes překážky a AC nevyuzije ani jedno zařízení co mám doma. Pak jsem se dočet že prostě na větší pokrytí Wifi signálu je lepší strategicky rozmístit AP body po baráku než kupovat ASUS s 6ti anténama :) . Tak si říkám a proč furt pokukuju po značkách ASUS a nebo TPLink ? nedělá se nějaká lepší značka ? firma která se zabývá jen síťovou problematikou , no a tak jsem skončil u MikroTiku , jestli mám dát 3 tisíce za ASUS dám to radši za MikroTik ne ? Přece jen nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci. Ale taky váhám jestli to celé není jen úlet a zbytečnost.

Mám doma 3x zmíněný tplink 841n, sice mam jako dhcp server mikrotik kde mam firewall, ale hlavně kvuli tomu že jsem jej měl zadarmo a potřeboval jsem gigabitovou lanku z NAS do PC a měl jsem výhodnou nabídku na koupi.

6 antén a 5ghz doma nechápu, přes ten tplink jedu v pohodě na maximální rychlost ethernetu a stojí kolik? Myslím kolem 400kč.

Řešit doma kvalitní firewall je tak trochu paranoidní, vem si kolik lidí na světě ho neřeší a stejně jsi většinou schovaný za firewallem svého isp :)

Unifi ? no nazev uz jsem slysel ale na jakem principu funguje nevim.

Zjednodušeně: jen rádio s možností víc SSID, jejich provoz je oddělen na LAN pomocí VLAN. Žádný "webksicht". A konstrukce dělaná na strop.

Tak já už nevím a to jsem mněl už ten Mikrotik v košíku a jeden klik a byl doma. Tak že stručně řečeno nic lepšího mi to nepřinese ? Tak zůstanu u TpLink WR340GD .

Poté, co se naučíte sítě a mikrotik ros, už tplink ani nezapnete. 2011 určitě není chyba, ale firewall bude mít jen takový, jaký si nastavíte sám.

Firewall si můžeš napsat svůj vlastní. Blokovat například je určité IP nebo prostě vše z WANu.

Od výroby je tam defaultní firewall (který můžeš odstranit) a ten blokuje úplně vše na WANu

To si na TPlinku ani ASUSu nikdy neuděláš.

Jdi do mikrotiku a chybu neuděláš...

o 4 dny později

Taky si myslím že je to lepší volba než zůstat u TpLink, i když jsem sním doteť neměl problém ale chci to prostě zkusit.

o 9 dní později

Tak jsem objednal ten Mikrotik, zítra by mněl dorazit . Po víkendu napíšu jak na mne zapůsobil.

Pro někoho, kdo neviděl ros a ví málo o sítích, to bude pecka mezi oči. Ale až se to naučíte, budete vědět, že jste udělal dobře.

Tak router je ůžasnej , sem rád že jsem ho zakoupil , nastavení jsem zvládnul v kartě Quick Set dobře ,vše srozumitelně popsané a přehledné.

Poznatek mám lepší pokrytí baráku a dokonce i venku, tam kde jsem signál s TPlinkem nechytal tak s Mikrotikem ho mám, není to 100% nárůst pokrytí ale rozhodně je to o dost lepší.

Zatím jeho funkce neovládám naplno ale všchno bude

📡 Telekomunikace.cz