Pouzivam niekolko rokov RB 433 a RB450. Nikdy som ho neupgradoval (ale myslim, ze raz, asi pred 5-6 rokmi) zatial vsetko funguje bez problemov.

Na RB 433 mam v3.25 a system >> license upgrade to v4x

Na RB 450 mam v4.11 a system >> license upgrade to v6x

Teraz by som vsak chcel upgradovat.

Znamy mi spominal, ze nemozem upgradovat z hocicoho na hocico.

Mozem teda upgradovat RB433 na v4.17 a RB540 na v6.33 ??

Predpokladam, ze upgrade sa robi tak, ze sa stiahnute (npk) baliky presunu do files a rebootne sa mk.

Dufam, ze konfiguracia bude zachovana (zalohu mam pre istotu spravenu :) ).

Moze teoreticky nastat nejaky problem ? Nemam ziadne nahradne RB v pripade padu.

Takze RB 450 som updatol bez problemov na v6.33.

Problem mam s RB 433. Pouzil som v4.9 ale po reboote

ROUTER NEEDS A NEW LICENSE

-------------------------------------------------------------------

This RouterOS version is designed to work only with new format RouterOS keys. These keys can be recognized by the longer SoftID, which is 8 characters long, instead of previous 7.

The upgrade to new format key is free of charge, and can be done automatically right now in Winbox.

Please click on "Update License" button to get the new key.

If you do not update the key, this RouterOS installation will expire in 71h and 50m, and will require a complete reinstall.

for the key change to take effect, you should reboot the router. Reboot now ?

Tak som klikol na "Update License" a vysledok

ROUTER HAS NO SOFTWARE KEY

-------------------------------------------------------------------

Your router does not have any valid key.

Please, get valid key from www.mikrotik.com

and enter it at "System | License".

If you already have paid for this license, please,

press "Update Key" in "License Window"

Router will stop functioning after 23h and 30m if no valid key is entered.

Current installation "software ID": 525A-0J98

Ked som klikol na "update license key" tak

could not change the key-invalid key

Je mozne s tym nieco robit ?

O 22 hodin mi vyprsi licencia a zrejme nebude fungovat mikrotik.

Pozeral som cenu licencie, tak ta je nieco nad 30€ a novy RB750r2 (2x vykonnejsi ako mam) stoji aj s L4 35€.

Prip. mozem sa vratit na nejaku starsiu ver. kde plati stara licencia ?

Napisal som im, ale uz mi ostava len 18 hod do expiracie.

Co sa stane potom ak to nestihnem do toho casu (resp. ked mi kluc poslu az neskor). Prestane mikrotik pracovat (bude ho potrebne znova nainstalovat)?

Je mozne downgradovat na predoslu verziu ?

Udelej downgrade na verzi, kde to ještě jelo. Jinak jej opravdu budeš muset přeinstalovat přes netinstall.

urobil som downgrade na 3.25 a nic sa nezmenilo, stale po prihlaseni cez winbox vypisuje ze kluc je neplatny a odpocitava cas ... uz mam len 7 hod

To nebylo moc chytré dělat upgrade o víkendu (support reaguje jen v pracovní dny od 9hod) navíc když není náhradní RBčko...

z mikrotiku po tobě budou chtít, abys jim z toho RB vygeneroval suppout, nebo jim to aspoň hodil naveřejnou IP, aby se k tomu dostali. Mně osobně trvalo několik dní, než jsem se s nima domluvil a obnovili mi ztracenou licenci.

Nicméně pokud to přes netinstall zformatuješ a znovu tam nahraješ nějakou verzi ROS, tak se čas odpočítává zas od začátku, tj. budeš mít zas 24 hodin. Samozřejmě ale přijdeš o nastavení...

jinak pokud upgraduješ a máš v RB uvedeno "license upgrade to v4x.." tak upgraduj napřed na v4x, následně se tam objeví zas vyšší verze na kterou jde upgradovat atd..a mělo by to být bez jakéhokoliv problému

Komunikovali somnou uz aj vcera (resp. robot poslal info co vsetko potrebuju (poslal som aj supout (a teraz konkretny technik pyta znova supout))).

RB uz nekomunikuje.

Co sa stalo, ked vyprsal cas ? RB mam na strecha, cize demontovat zniest dole a urobit netinstall ?

Aku mozem dat verziu aj v6 ?

Jestli už došel čas a RB zdechlo, tak jedině sundat a netinstall. Verzi už pak můžeš dát asi libovolnou, klidně tu nejnovější..

Cez netinstall som dal 6.33.3.

Poslal som znova supout.rif (ako chceli) a cakam.

Je mozne, ze licencny kluc mi nemusia poslat ?

Uz poslali a teraz vsetko funguje dobre. Chcem este urobit rouerboard upgrade (dufam, ze sa nedostanem do podobnych problemov) :)

Sice to chcem urobit na inom RB, kde uz je v6.33.3 ale to je gateway a tam by uz bol vacsi problem

routerboot nemá vliv na licenci. Není problém upgradovat

📡 Telekomunikace.cz