To si netroufám odhadovat, jelikož u mě ten "failover" funguje, mám to otestované - když jsem z nějakého důvodu vypnul ten interní DNS server (který kromě mých vlastních záznamů, také dělá cache těm dalším třem), tak to normálně najelo na druhý (otestováno pomocí interních statických záznamů, které v té chvíli byly jen na sekundáru). Když s tím zkouším čachrovat, chová se to jak má, takže těžko říct. Nic speciálního jsem na Tiku na DNS nikdy nenastavoval, DNS servery, případně nějaké ty statické záznamy, port, allow remote requests a ve firewallu drop na DNS dotazy zvenčí - asi jako každý. Kromě toho stejně DHCP rozděluje v DNS jako primární ten interní server a jako sekundární sám sebe.
ad. dvojitý NAT - osobně v tom vidím problém v první řadě principiální, nezřídka to funguje. Vzhledem k výkonům domácích krabiček může likvidace (v 99,9999 % případů zbytečného) dvojitého NATu pomoci s řešením problémů s připojením, a v 7 případech z 9 to vyřešilo i problémy s připojením androidovských zařízení.