Jasný, že je potřeba uvažovat na co to chci, mikrotik je uričitě víc variabilní, o tom žádná. Teď dost dávám od TP-Linku EAPY 115 v cluster modu, škoda, jen že ten cluster mod zařízly u ostatních zařízení a hw konroler a k tomu ještě případně poe switch, to už je úlet do domácnosti. Ty Tiky jsou lépe zpracovaný, dá se tam jednoduše vypnout svítí led, což na Capech nejde, nebo se mi to jednoduše nepodařilo, dávat ty wAP se mi nelíbí, i když už jsem to taky zkoušel. Po bezdrátové části je na tom TP-Link lépe za lepší peníze. Jo pokud je potřeba nějaká special konfigurace, je problém to je fakt. Ty 5G rádia, ale moc nedáváme to je tak do paneláku a neumí to zas router a dávat do do domu, kde je přípoj 5G, je podle mne nesmysl.
tady jde o to co od toho chceš. Mikrotik má capsman. To je docela dobrá věc protože neřešíš spoustu věcí a docela často se poslední dobou nasazují dvě apčka po baráku což je potom pro správu daleko snaží a třeba teď budeme dávat v jednom baráku 4 mikrotiky. Můžeš si upravit defaultní konfig atd.. takže zákazníkovy dáš už apčko upravený tebou s customizovaným nastavením takže to je hodně podobný jako dsl modemy upravený od operátora.
To je dobrý. Jenomže kompatibilita s ostatními zařízeními obzlášť s těmi staršími je extrémně problematická. Já doma třeba nemám s mikrotikem problém. Máme tu dva telefony, notebooka a tablet. Neni vůbec žádný problém. A ten problém zdá se nemá ani většina zákazníků co maji nový věci. Sem tam se prostě něco ukáže a nejde to na mikrotiku vyřešit. Ale to ani neni tak zásadní jako třeba fakt že za cenu hap lite dostanu od tplinka lepší věc po wifi stránce.
No ale proč v tomhle případě sem cuknul? No, když jsem se podíval na tazatele s 18 příspěvky a chce koupit mikrotik a dobastlit pendreky (ačkoliv nevim co očekává od signálu o cca 2dB většího, asi zázrak) tak mu prostě řeknu ať si koupí netise, protože za 14 dní přijde na tohle formu znova a bude se ptát jak má spojit tyhle dva porty s wifinou dohromady na mikrotiku a proč mu tohle nefunguje s tímhle atd...