Ahoj, rád bych Vás požádal o pomoc s konfigurací wifi ve schématu VDSL modem <-> Zesilovač signálu <-> klientské stanice.
Nejprve seznam zařízení:
1. od O2 mám nově VDSL modem ZYXEL VMG1312-B30B (https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/zyxel-vmg1312-b30b.html), na kterém mám ručně nakonfigurovanou wifi s názvem "Internet", WPA2-PSK, AES, automatická volba kanálu, DHCP server. Modem funguje až na jednu výjimku bezproblémově, všechna zařízení (počítače a smartphony) se k síti připojují bezdrátově a internet běží. Nefunguje LG SmartTV, která od DHCP serveru nedostane IP adresu a ani při staticky nastavené přímo v ní internet nefunguje. Myslel jsem si původně, že je to nedostatečnou silou signálu, proto jsem pořídil druhé zařízení:
2. pro zesílení signálu jsem koupil router ASUS RT-N12D1 (https://www.alza.cz/asus-rt-n12-ver-d-d390719.htm?o=1), který umožňuje "Režim regenerativního zesilovače".
Postup, který jsem provedl je následující:
1. na počítači jsem vypnul wifi,
2. připojil jsem se LANem do routeru, nastavil, že má fungovat v režimu regenerativního zesilovače a ve webovém rozhraní routeru jsem se připojil ke své původní wifi Internet a nastavil, že dále má tuto síť rozšiřovat pod názvem Internet2 (to proto, abych uměl tyto 2 wifi od sebe odlišit a uměl otestovat, že internet běží jak na síti z modemu, tak na síti z routeru),
3. ve webovém rozhraní routeru vidím, že router dostal od modemu IP adresu, má správně nastavenou masku, bránu i DNS servery; pokud ve webovém rozhraní routeru vyzkouším ping např. na google.com, vše proběhně v pořádku,
4. v tuto chvíli bych očekával, že poběží internet na počítači připojeném přes LAN (se stále vypnutým wifi adaptérem), to se ale nepotvrdilo. Počítač má sice nastavenou správnou IP (tedy 10.0.0.10, když brána je 10.0.0.138 a router dostal IP 10.0.0.8 ), masku, bránu i DNS, ale Windows se tváří, že "Připojení k internetu není k dispozici). V tomto režimu se dostanu v browseru pouze do webového rozhraní routeru (10.0.0.8 ), do modemu (10.0.0.138) už mě to ale nepustí.
5. pokud nyní počítač odpojím od LAN a zapnu wifi adaptér, tak vidím 2 bezdrátové sítě, Internet a Internet2, což bych očekával. Pokud se připojím k Internet (původní síť), tak internet funguje, dostanu se do modemu (10.0.0.138) i do routeru (10.0.0.8 ). Pokud se ale připojím k Internet2, přestane fungovat internet a dostanu se pouze do routeru (10.0.0.8 ) a už nikam jinam.
Zkoušel jsem na počítači i v routeru různě nastavovat statické IP adresy, dokonce jako DNS jsem dával 8.8.8.8 a 8.8.4.4 (DNS pro google.com), ale bez úspěchu.
Můžete mi prosím poradit, zda není problém způsoben něčím jiným, co jsem měnit nezkoušel? Podezřívám modem Zyxel, že si neúplně rozumí jak s LG SmartTV, tak i následně s routerem a nesprávně jim přeposílá internetový signál.
Předem vám děkuji za pomoc
Michal