Zdravím vás,
chcel by som poprosiť o jednu radu. Prevádzkujem dlhšiu dobu jednu malú sieť (len tak viacmenej ako koníčka) s cca 80 klientami. Mám ich pripojených k 6 ks. AP vytvorených z RB 411/433 a kariet CM9. Do dnešných dní som v prípade nutnosti menil karty za "operatívne" zásoby CM9 čo som mal po ruke. Zistil som ale že dochádzajú a chcel som dokúpiť, len som teda narazil na to že sa nevyrábajú. Chcem sa preto poradiť čo použiť ako rovnako spoľahlivú náhradu pre pásmo 802.11a. Ako prvý nápad ma napadla R52nM, ale niekde o nej píšu že pre 802.11a to nie je to pravé a zas na n-ko sa mi to veľmi meniť nechce - vzhľadom nato že to nie je pre mňa zdroj obživy. Nemusí to bať prioritne najlacnejšie riešenie, ale skôr dávam dôraz na spoľahlivosť a korektnú funkčnosť - aby som to nemusel často riešiť. Za tie roky prevádzky sa mi CM9na naozaj osvedčila a hľadám preto minimálne rovnako spoľahlivé riešenie.
Zdravím,
CM9 je karta, kterých je na trhu použitého materiálu nepřeberné množství. Určitě je někde seženeš, třeba i tady na fóru. Ta karta ti sice vyhovuje, ale ty následné, (snad jakákoliv) typy budou vyhovovat ještě lépe v několika směrech. Když pominu výkonové parametry, tak dost mi vadila velmi malá odolnost proti bouřce. Byly místa, kde jsem zrovna balil tašku, když zahřmělo. Po výměně za jiné typy karty nebo antény bylo stejné místo OK.
mpcz, 28/03/2016