Chtel bych Vas pozadat o radu, popr. konzultaci. Nevim, kde delam chybu a nebo zda ji vubec hledat na me strane.
Stavajici situace:
Do nedavna jsem odebiral konektivitu 250 Mbit s tim, ze:
1) optika je dovedena primo ke me domu a zakoncena ve switchy dodavatele - switch Edge core
2) switch je propojen metalikou s moji GW
3) GW - intel core i5, 2,8G, ssd disk s MK, supermicto sgi2 karta, vypnute RPS ....
4) LAN strana GW pripojena k Jet stream switchy a na nej pripojena domacnost, spoje, servery atd.
V okamziku, kdy si otestuju napr. BT nebo i ftp na LAN stranu, popr. ftp server, ktery je tam pripojeny, dostanu z toho pres 900 Mbit. V okaziku, kdy testuju propustnost smerem ven (pres WANku), dostanu iperfem, speddtestem, stahovanim distr. z debian.org, slax.org atd. max. do cca 230 Mbit s tim, ze to testuju za provozu, kdy tam jedou i uzivatele. Do teto chvile se zda vse v poradku, ale navysoval jsem konekt na 400 Mbit a jakymkoliv vyse popsanym testovanim se mi rychlost nedostane pres tech 250 Mbit. Skokove vyleti na napr. 380 Mbit a behem chvile spadne neco malo pod hranici 250 Mbit. Od dodavatele mam potvrzene navyseni, ale i tak jsem ho pozadal o kontrolu a nez se mi ozve, resim zda nemuzu mit chybu nekde na sve strane. Vypnul jsem jak mangle, tak qt, popr. i firewall a vysledek byl vzdy stejny/podobny. Do jejich switche se nedostanu, takze nemuzu zkontrolovat, jestli se tam neco nedeje. Zadne error pakety atd. na jednotlivych iface nejsou. Zkousel jsem menit i verze z 6.33.5 na 6.35 popr. 6.36.3 a vysledek stejny.
Iperf muzu testovat proti serveru, ktery bezi na 10 Gbit lince v Cesnet siti, ale presto, nemate nekdo moznost mi povolit BT server s volnou kapacitou 300 Mbit? Nenapada Vas, na co jeste se zamerit? Behem testu se CPU (jednotliva jadra) flaka/ji (do max. 10-15 %).
Jinak uplne stejne je to i s uploadem, ktery je, asi jako u kazdeho, vyuzivany vmensi mire ...
Dekuju za napady / rady.