kozlicek Pochopitelně optiku a bezdrát "řeším" taky přes 30 let... dnes pochopitelně včetně automatického 3D 6-motor svařování optiky a domácích optických LC SM/MM zásuvek a aktivních optických prvků vč. SFP+ pro 10 gigabit - vhodné pro přenos 4k souborů s vícekanálovým zvukem (doma naštěstí vyšší rychlosti než 10gbps nikdo ještě nepotřebuje - protože SoHo NAS nemají dost PCIe linek pro SSD vyšší rychlosti ani v RAID polích), včetně Mikrotik PtP vysokorychlostních spojů vzduchem, Ubiquiti Unifi placek všech druhů a norem (ty si spec. rád nakupuju dlouhodobě a testuji zejména aut. přepínání bandů - mám jich plný velký kontejner ještě od pasivních druhů PoE) - ale to všechno fakt dávno a všude dnes dělá už každý pologramotný jouda elektrikář s mastnýma rukama od tlačenky... Mne prostě baví občas použít technologie našich pradědů třeba z Telekomu (Tcepkpfle s 0.4mm pro úsporu než přešli na 0.6mm) a nenazýval bych to "bastl" - pokud člověk docela přesně ví, co a proč dělá a rozumí tomu... Jediné, co jsem kdysi vzdal, byla domácí konstrukce vícebandových WiFi antén pro více polarizací - taky holt nemusím všechno a navíc dělám X jiných řádově složitějších technologií a činností - takže tohle jen jako hobby a musí to hlavně rychle "odsýpat"... Jak říkám - snad to pár lidem pomůže - jiné ambice s tím nemám (totiž diskuze se tu -7 let dost zoufale vedla, zda skrz Tcepkpfle vůbec pojede 100Mbps Ethernet skrz 1-2 kanály a přitom je snad z principu jasné, že pro kratší Tcepkpfle vzdálenosti pojede i Gigabit Ethernet přes všechny 4 kanály).