• Konfigurace
  • Monitoring domácí sítě + optimalizace hw struktury

Mám problém se stabilitou internetového připojení (výpadky, lagy, totální ucpání linky při sebemenším downloadu, ping seznam.cz až v řádu sekund). Jde o WiFi připojení rodinného domu na malé vesnici prostřednictvím lokálního ISP. Když jsem několikrát během asi třičtvrtě roku hlásil ISP problémy, nedostal jsem žádnou odpověď až jednou mi technik e-mailem oznámil, že u nich je vše vpořádku a poslal mi nějaké grafy z WiFi antény, kterou ISP instaloval na střechu domu. Bohužel nevím, jaký HW tam přesně je.

Odpověď technika mne znejistěla a rád bych vyloučil problém na straně domácí sítě, která je dosti kostrbatá. Síť popíšu podrobněji níže. Jde mi o to, zařadit do sítě nějaký monitorovací prvek, který se bude nacházet hned za zařízením od ISP a bude schopen měřit kvalitu připojení ISP bez větších interferencí ze strany domácí sítě (pro potřebu měření by možná bylo záhodno po čas měření i na chvíli odstřihnout od Internetu domácí síť). Půjčil jsem si od známého NTB, bohužel ten nemůžu k tomuto účelu použít, protože jsou na něm zaflákaná Win X a spustit nějaký Linux z USB pro tuto potřebu na NTB taky nelze. Proto bych si rád pořídil něco, kde bych mohl nahodit nějaký user-friendly Linux (Elementary?) s nějakým netmonitoringem (nejlépe asi nějaká služba, která by byla dostupná přes http). Bohužel co se týká mé znalosti Linuxu nebo řešení HW složení sítě sám sebe řadím do kategorie BFU, a proto se taky obracím na znalejší osoby na tomto fóru.

Čili ve zkratce: problémy s připojením Internetu, chci zjistit příčinu a odstranit možné nedostatky nebo příčiny problému v domácí síti, optimalizace řešení domácí sítě vítána.

Schéma domácí sítě:

podrobnosti:

01 https://www.czc.cz/mikrotik-gigabit-poe ... AuAf8P8HAQ

02 https://www.mironet.cz/tplink-tlsf1008d ... 8HAQ#popis (přesně tento model, ne ten novější, hezčí)

03 https://www.czc.cz/tp-link-tl-wr842nd/1 ... Aj9G8P8HAQ (původní hw pro domácí WiFi, teď slouží jen jako router a WiFi má vypnuto)

04-07 https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-ap-lo ... 18/produkt

PC02 je používáno sporadicky, PC01 je pracovní desktop, starší, ale pořád výkonný.

TP-Link WiFi router používá síť 192.168.1.*

Adresa TP-Link Switche od ISP je 192.168.88.x

Problémem je i přípojka od ISP v ložnici, protože když se "zasekne Internet", což lze většinou řešit restartem zařízení od ISP (je potřeba odpojit a zapojit jak POE, tak switch). Nelze to opravit navečer nebo v noci, protože je to v ložnici, kde spí i malé děti.

ISP připojení je 5 Mbps symetricky, tarif deklarovaný jako bez agregace a garantovanou minimální rychlostí (mezi 22 a 7 hodinou je garantována dvojnásobná rychlost, tedy 10 Mbps).

V reálu je těch 10 Mbps dosáhnout i mimo tyto hodiny. Problém je, že když jsou nějaké potíže s Internetem, což je minimálně dvakrát v týdnu, kdy to člověk registruje, tak rychlost klesá na nějaké 2 Mbps a pingy se vyšplhají do řádu sekund nebo i výpadků.

Prosím tedy o radu, jaké HW a SW použít pro monitoring připojení od ISP či jak případně detekovat problém v domácí síti. Hodily by se i rady, jak optimalizovat domácí síť - TP-link router je víceměně zbytečný a je použitý jako řešení problému s kabeláží, případné přesunutí HW od ISP (z ložnice např. do komory) nelze imho provést bez spolupráce či zásahu od ISP. Problém je i switch od ISP, který má jen 100 Mbit LAN, což je nepoužitelné pro plánované přidání NAS do sítě. Děkuji předem za jakékoliv rozumné návrhy.

Velice pěkně popsáno. Pošlete prosím ten výpis který vám poslal ISP. Pokud je to solidní ISP tak by měl být schopný monitorovat vaši linku například smookepingem a výpis vám zaslat.

Případně bych dned za gigabit POE umístil jakýkoliv mikrotik a z něj monitoroval síť ISPčka. Ping, BW test a ukládal to do grafů.

Pokud jdou pingy do sekund a to i na počítači připojeném kabelem tak to značí na problém u ISP

Ale keď to zoberes logicky, že po akej dobe sa ti ozval jednoznačne bude problém u neho, má tiež asi dlhu odozvu pokiaľ mu zavolas a on príde / odpise.

Jednoducho ak más niekoľko sekundové pingi skus pingnit bránu (anténu čo je na streche) ak tam bude ping ok a net nanič vieme kde je problém. Taky isp kazí meno vsetkym kedže mi lokálny mame hádam najlepšie služby a odozvy s pomedzi gigantov.

Abych tady neplácal nesmysly, cituji přesně mail, co jsem od nich dostal. Ono když jim člověk zavolá a zvednou to (většinou to zvednou a dokonce někdy třeba i o půlnoci), tak první otázka je, jestli jsem restartoval "modem". Což jsem vždy udělal, pokud to bylo v čas, kdy jsem mohl do ložnice, nebo nemohl udělat, protože v ložnici někdo spal. Bývám často vzhůru dlouho do noci nebo do rána, protože v tu dobu je klid a Internet funguje líp. A pokud už jim zavolám a dovolám se, tak se mi snad ještě nestalo, že by následně do plus mínus půl hodiny nebylo vše OK. Nechce se mi tam ale volat každý třetí večer. To není řešení.

Ad "dát nějaký mikrotik, monitorovat ISP a ukládat do grafu" - jaký mikrotik, umí to dlouhodobě monitorovat sám, jak ukládat? Kromě routeru a WiFi AP nemám nic puštěného nonstop.

To s tím pingem brány/antény je dobrý nápad. To mi nedošlo.

Dobrý den,

co se týká vaší reklamace, tak až k vám na přijímač do domu neregistrujeme žádný problém.

Rádio má uptime 12 dní po výpadku napájení, nikoliv po restartu.

Testy přípojky jsou v pořádku a průchodnost linky je víc dostatečná.

Zkontrolujte si domácí rozvody sítě, WiFi router nebo počítač, jestli jsou v naprostém pořádku.

Webové měření probíhá pomocí nepřímého měření času, na který mají vliv výkon počítače, nainstalované programy, nebo firewall.

Pokud si přejete, můžeme k vám objednat návštěvu technika na kontrolu připojení, zátěžový test a změření rychlosti přímo na místě.

Pokud se problém projeví na naší straně, bude samozřejmě návštěva zdarma včetně kompenzace dle smlouvy.

<--- ia0 -->ipaccount_graph.png<--- ia0 --><--- ia1 -->graph_wifi.png<--- ia1 -->

No je to pekná diplomatická odpoveď. Jediná vec čo mi chýba je latency/odozva. Ja by som na tvojom mieste spravil jednoduchu vec..

otvorit si viac okien a pingať niektore domace zariadenia (wifiny) pripadne PC ak ich firevall v systeme povoli, dat si traceroute na nejaku verejnu IP. A pingat tie routre po ceste a sledovat to. Tak mozes podla mna najst kde je problem. Ak ti sused rusi wifi ale ma nedajboze heslo kludne to moze byt aj u teba doma. Takze iba testovat.

Možná trochu "OT", ale proč tam máš ten router? Předpokládám, že jako router funguje zařízení ISP, takže ty už ho nepotřebuješ. No a pokud bys router chtěl, abys oddělil svou síť, proč ho nemáš hned na přívodu připojení? Řekl bych, že ISP tam má mikrotika, podle té IP 192.168.88.x

ad jardo: Soused, že by rušil WiFi anténu na střeše? To by viděli na tom grafu, co mi poslali, ne? A kdyby mi rušil domácí WiFi, tak se to přece neprojeví na PC připojeném kabelem.

ad Kysa: Jak jsem psal, router je tam čistě kvůli tomu, jak jsou natahané kabely v domě. A ano, rád bych měl domácí síť oddělenou a router (asi kvalitnější) bych měl hned za přívodem ISP. Ale jak jsem psal - přípojka ISP je na blbém místě a musela by se poněkud složitěji přesunout za pomoci ISP.

No a co ti brání prohodit mezi sebou router (03) a switch (02) ?

Switch je zařízení ISP. Musel bych to řešit s ISP.

to CCQ podle toho grafu není žádná sláva

Já těm grafům z antény moc nerozumím. Mě zajímá propustnost Inetrnetu, tudíž rozumný ping a ta „garantovaná“ rychlost linky, což v těch grafech není.

A zrovna mám opět problémy. Ping 192.168.88.1 je do 1ms. Ping seznam.cz az 800 ms. Jsem zvědavý, co mi na to odpoví.

Zkus něco jako traceroute (tracert, tracepath, traceroute) a za to doplň adresu třeba toho seznamu. Měl by sji vidět výpis trasy od tebe na seznam a taky by jsi tam měl vidět jaká je odezva na jednotlivé routery po cestě. Zjistíš tak, kde přesně dochází ke zpoždění.

ano, uz to tak na zadost od ISP druhy den merim pomoci pingplotteru. jen pak nevim, jak jim prezentovat ty data, mam interval 15 sekund plus navic log alert na latenci vyssi nez 250 ms po dobu 3 % z intervalu 10 min. celkem to nachytalo uz dost udalosti, i kdyz ten interval 15 sekund to v tom alertu kazi. chtelo by to pri problemech pouzit nizsi interval.

Odeslal jsem ISP následující měření z první půlky týdne.

Screenshoty

<--- ia2 -->seznam.cz.png<--- ia2 -->

<--- ia1 -->seznam.cz-2.png<--- ia1 -->

<--- ia0 -->seznam.cz-3.png<--- ia0 -->

<--- ia1 -->seznam.cz-4.png<--- ia1 -->

<--- ia0 -->seznam.cz-5.png<--- ia0 -->

A podrobný výpis traceroute výpadků a vyšší latence v txt (nejde mi sem vložit soubor a kopírovat jako text to nebudu).

Odpověděli mi a nemám slov…

Dobrý den,

na to, že nefunguje, jste včera přenesl 10GB dat. Dnes od půlnoci již dalších více jak 10 GB.

Přikládám grafy provozu a odezvy na ping včetně podrobného grafu odezvy měřené z Prahy až k vám.

Hledejte problémy ve vaší síti.

Podle našich zkušeností stačí vyřadit podružné WiFi routery, které dalším NATem a nedostatečností vlastních zdrojů simulují problémy, na které si stěžujete. Náš přijímač je zároveň i router, takže jakékoliv routery v domácí síti za ním jsou nadbytečné. Zjistěte, jestli se váš WiFi router dá překonfigurovat do režimu bridge.

Všiml jsem si, že streamujete video. Pokud vám např. televize tahá data a vy měříte, nenaměříte dobré výsledky.

Podle měření, které jste poslal, je linka OK. V časech, na které poukazujete s vyšší latencí, probíhal nezanedbatelný provoz na vaší lince.

Ve sdíleném 5GHz pásmu nelze očekávat kvalita, rychlost ani jitter optických sítí.

Pokud byste se jí chtěl blížit, bylo by potřeba u vás instalovat PtP technologii ve vyšším frekv. pásmu 10, 17,... GHz, ale to je za úplně jiné peníze.

<--- ia2 -->daily.png<--- ia2 -->

<--- ia0 -->ping.png<--- ia0 -->

<--- ia1 -->last_108000.png<--- ia1 -->

Jestli to čtu správně, tak problém je na trase mei tvým klientem (mikrotik) a APčkem poskytovatele (192.168.135.49), ale je možné, že je to jinak :-D

Nicméně, pravad je ta, že pokud je linka využitá na doraz jak píší a dokladají grafem, tak v tu dobu prostě ping bude lítat. A také jsem pro to vyházet další routery a udělat z nich bridge, nebo je alespoň tak zapojit. (vypnout DHCP server, přívod nezapojovat do WAN ale do LAN portů atd...).

Jestli to čtu správně, tak problém je na trase mei tvým klientem (mikrotik) a APčkem poskytovatele (192.168.135.49), ale je možné, že je to jinak :-D

Nicméně, pravad je ta, že pokud je linka využitá na doraz jak píší a dokladají grafem, tak v tu dobu prostě ping bude lítat. A také jsem pro to vyházet další routery a udělat z nich bridge, nebo je alespoň tak zapojit. (vypnout DHCP server, přívod nezapojovat do WAN ale do LAN portů atd...).

Moje zařízení je pouze 192.168.1.1. Ostatní je ISP. A opravdu nemám zájem připojovat NAS nebo podobné věci přímo k routeru ISP, ke kterému nemám přístup.

Předpokládám, že 5 Mbits resp. 10 Mbits připojení by mělo zvládat streamované video bez lagů.

V těch grafech je vidět, že je někde strop (bez ohledu na garantované rychlosti) a aby to každému nějak jelo, tak to zařezává, protože je to vytížené. Jestli AP nebo trasa dál ví ISP. Buď tlačit na posílení spoje, nebo tobě konkrétně navrhují jiné pásmo, tak se s nima zkus domluvit, pokud je to pro tebe zásadní.

📡 Telekomunikace.cz