Teraz mam ako gateway RB450 (zdroj xdsl), od poskytovatela mam 20/5 Mib/s. Ked idem na tych 20Mib/s tak cpu je cca 60-70%.

V blizkej buducnosti budem menit na 50 Mib/s, alebo 80 Mib/s a obavam sa, ze RB450 to uz asi neutiahne a teda uvazujem o niecom silnejsiom.

Kedze s RB450 som celkom spokojny, napadlo ma hned RB450G. Aj ked Gigabit nepotrebujem, ale CPU ma uz hadam dostatocny vykon.

Prip. je nieco vhodnejsie ?

thx

Jo, to je v pohodě. Exaktní čísla ti nepovím, ale přes sto megabit s poměrně hodně složitým firewallem dává. A to pro desítky uživatelů.

Jestli ovšem nejsi omezen financemi, jdi možná do 850Gx2, ta je přeci jenom ještě lepší.

Každý routerboard má na webu tabulku s měřením. Pro porovnávání výkonu (doporučuji zaměřit se na řádek s firewall rules a malé pakety) je to hodně vypovídající.

https://routerboard.com/products/group/11

Ja mam rb750 na qw asi 15 pravidiel firewall, Nat, iptv a net mi ide 97mbps ale na 100%. Takže 450g bude mať veľkú rezervu.

Tak jenom podoktnu ze 850Gx2 neni zdaleka tak vykonna jako RB800.

Je potreba si jeste prohlidnout diagram zapojeni linek ethernetu

ASi takto Tunel L2TP bez sifrovani RB800 da 160Mbits a 850Gx2 da sotva 60Mbits.

Určení těchto dvou boardů je jiné ... RB800 si domů jako router asi nepořídím. Také je o dost dražší.

A ten tunel bude jednojádrová záležitost, proto se tam projeví vyšší frekvence CPU. Víc jader se naopak projeví při komplexnější práci, je to vidět i na jejich testech, kdy je někdy RB850Gx2 rychlejší než RB800.

Naopak si myslím, že v tomto výkonnostním spektru je vcelku jedno, jestli mám do CPU dvě nebo tři gigabitové linky ... ty dolary to sakra bohatě vyváží, za jeden RB800 mám tři 850Gx2 - kterýžto ovšem zvládne hardwarový switching, což posouvá výkon tam, kde RB800 nikdy nebude.

Tak jenom podoktnu ze 850Gx2 neni zdaleka tak vykonna jako RB800.

ASi takto Tunel L2TP bez sifrovani RB800 da 160Mbits a 850Gx2 da sotva 60Mbits.

V těch nejnižších kategoriích ti radit nebudu. Podle mě to jsou výrobky co si moc žít nezaslouží ... ale možná ti službu udělají. Lepší než co máš teď to je, ale dle mě nijak výrazně.

📡 Telekomunikace.cz