Hezký den,
nedávno jsme začali s GPONem a nejtěží bylo prokousat se hromadou nesmyslů a dezinformací, které člověk najde po různu na internetových fórech. Máme jednu malou lokalitu, takže nám stačí malé OLT. Nejmenší OLT od hua je pokud vím MA5608T - 2U chassis, možnost osazení dvou GPON (8 portových) a dvou uplink karet. Vzali jsme ho v nejmenší funkční konfiguraci s jedním zdrojem, jednou uplink a jednou GPON kartou. Z krátkého provozu mám zatím několik zkušeností.
1) Konfigurace přes CLI - neměl jsem s tím problém, všechno potřebné jsem našel na stránkách gponsolutions.com
2) Dohled nad ONT a jejich konfigurace z OLT je bezproblémová, k dispozici je opravdu hodně diagnostických informací. Používáme pouze HG8245, tedy gigový router s wifi.
3) Spotřeba nebude příliš dramatická. Mám k tomu 65W meanwell, kterým napájím ještě pár wifin a jeden switch.
4) Předvídatelné chování - pouze připojujeme ONT, jinak o tom nevíme. Tohle je pro nás priorita, protože je pro nás optika nová.
5) Pokud porovnám cenu hua a stejně osazeného ubnt, tak je obnt cca o 30 procent dražší. Cena ONT už tady byla zmíněná.
Za nás zatím s výběrem spokojenost. Teď už nezbývá než si přát aby se snížily ceny za pokládku... :-)
Jarda