asi máš jiný modem pač přepnout to nelze :) musíš to smazat a udělat profil nový nu a potom jestli vlanu zapneš tak to nefunguje to už jsem psal a když ji vypneš tak to začne fungovat když na tom MKčku vlanu uděláš, ale jako vůbec mi to nevadí no...
Díky za nakopnutí. Řešil jsem to teď, bezúspěšně, až jsem narazil na tohle vlákno. Potřeboval jsem připojit ZTE ZXHN H168N v bridge módu k Linux serveru,
ale z modemu mi nevylezl ani paket. Klíčovým momentem, kdy mi to začalo chodit, bylo zapnutí VLAN s ID=848 na vytvořeném VDSL připojení
(Internet -> WAN -> DSL -> DSL připojení). Nějak mi to nehraje s tím co popisujete, ale to VLAN a 848 tam máte ;).
Zkusím napsat celý postup, třeba to někomu pomůže (a třeba to vylepší - stále to není ono - viz dále):
- k modemu jsem se připojil LAN port 4 (přes jiný port, než jsem chtěl pro bridge - port 1)
- v Internet -> "Nastavení LAN portů" jsem nastavil "Pouze Internet" (nejspíš není nutné)
- v "Internet" -> "WAN" -> "DSL připojení" jsem vyházel všechny položky ( {A,V}DSL-{data,TV} )
- v "Internet" -> "WAN" -> "DSL připojení" jsem založil nové "VDSL-bridge" připojení (PTM/Bridge připojení/VLAN vypnout).
- v "Internet" -> "Port Binding" jsem odškrtal všechny LAN1-4 a SSID1-4 u Route_3G a 3G_Backup (asi ale není nutné)
- v "Internet" -> "Port Binding" -> moje "VDSL-bridge" jsem nastavil (pouze) port LAN1
- vrátil jsem se do "Internet" -> "WAN" -> "DSL připojení" a u nově zřízeného "VDSL-bridge" jsem zapnul VLAN s ID 848
Toť vše, na Eth interface Linux serveru, na který byl modem připojen, není třeba nastavovat žádná VLAN, je možné rovnou nakonfigurovat PPPoE připojení (u mne Roaring Penguin PPPoE a pppd démoni).
Co jsem na tom křápu nedokázal zprovoznit: jakmile se na bindovaném portu zapne VLANa, nelze s modemem komunikovat přes TCP/IP.
Což je malér, protože chci monitorovat stav modemu. Jediné, co jde, je přistupovat k němu zároveň přes jiný, nebindovaný port.
Ale i tak - SNMP ta sr.čka neumí, a z webového rozhraní stavová stránka nějak rozumně dávkově stáhnou asi také nejde (je to obsluhováno javascriptem).
Celkový dojem mám takový, že větší zmetek jsem snad neviděl. A dokumentace k němu je naprosto zoufalá (myslím příručku
stažitelnou z O2 webu, ne ten dvojlist co je k modemu přiložen).