What's new in 6.48.1 (2021-Feb-03 10:54):
...
*) switch - fixed interface toggling for devices with multiple QCA8337, Atheros8327 or RTL8367 switch chips (introduced in v6.48);
...
3011 a flapping portů
Vypada to ze aktualizace na flapping pomohla, nicmene DoH fixnuto nebylo.
Nahodou som sa prave cez Zabbix dostal k zisteniu, ze u RB3011 pri portoch zlinkovanych na 100Mbps dochadza okrem flappov aj k vyraznym Out discardom, v zavislosti od vytazenia portu. Podla mojej vzorky to vyzera byt problem iba starych verzii ROS. Takze aktualizujte na najnovsie verzie, ktore riesia flapping a aj discardy.
UPDATE: Ani 6.48.3 nepomáha a porty majú vysoký Out discard... tento kúsok im proste nevyšiel, spáliť.
Ano nepomáhá. Jedině sjednotit rychlost portů...
nám se RB3011 flapla i když mají porty stejnou rychlost. Jenom se v tu dobu restartoval jeden rychlejší uplink, v té sobě tak 200Mbit a jak se shodil port tak to flaplo celí zařízení a za 10 sekund už to zase jelo. Bylo to několikrát. Nahradilo se to RB4011 což taky není super věc nicméně aktuálně vše zvládá a RB3011 se posunula dál do sítě a spojili se obě zařízení pomocí dvou kabelů v LACP hash L3+4 a zapnul se FC. Na RB4011 hodně naskakují rx pause směrem od RB3011 a to i bez LACP a na to že tam teče usmolených 100-200Mbit celkem a do RB3011 ze žádné strany FC pause nepřicházejí tak je to dost špatné.
vidím, že je to pěkně starý téma, ale udělal jsem si "radost" domu a koupil 3011 s vidinou i zbytečně drahý, ale mašinky a po donastavení po pár dnech narazil na nepravidelné výpadky cca 2s, přestože jsem jel na poslední LT verzi 6.48.5 . Pohledal jsem a narazil na toto vlákno, kde vidím, že je věc známá léta a zřejmě se nikdy nevyřeší, to bych se po.. zkusil jsem podle alexanderi co jsem tu našel 6.47.8 a teď mi tři dni jede bez flapu i při různých rychlostech na portech, ale to není řešení do budoucna. Je nějaká podobná krabička do racku od MKT za podobný peníze, která by neměla takovouhle známou, vcelku dle mne velkou chybu? ze bych tohle zahodil?
RB3011, RouterOS 6.47.10 (long-term), flapping jsem neměl ani nepamatuji.
3011 néééé... 4011 je uplne v pohode, ale esi by stacily porty, jdi do 5009. Vic pameti, lepsi CPU a cena jen o nula prt vetsi nez u 4011.
- Upraveno
myghael Doma na 3011 se mi s 6.48.5 taky flapping stával.
Uplink od providera vede do ether1, domácí síť je v portech 6-10 (vše standardně na Gigabitu). Při kopírování ze serveru (ether9) na můj komp (skrz jiný MikroTik Gb switch napojený do ether6) se mi to také stávalo, umřely všechny porty na druhém switch chipu na nějaké ty 2s.
Nastavení switche klasické, prostě jeden bridge, do něj porty 2-10, upraveno akorát pár parametrů, jenže při výchozím nastavení to dělá to samé.
Downgrade na LT 6.47.10 to "vyřešil".
5009 je fajn, jen bych si dával bacha na to, že tam jde jen RouterOS v7.
5009 vypadá zajimavě, cenově asi taky ok, jen to nebude tak hezké v racku, ale to není podstatné, ROS7 jsem ještě neviděl, bude to velký rozdíl? má to ale už někdo odzkoušený, že to nebude mít jinou "vychytávku"?
(Jinak jak jsem psal mám teď 6.47.8 a zatím vypadá už několik dní také ok - takže do novějších verzí přidali flapping jako bonus)
Trochu oživím staré téma, zkoušel někdo v7 na RB3011? Objevuje se stále problém s propustností / flapováním portů? Aktuálně držím na všech 6.47.10, přemýšlím nad postupným upgradem na v7.
Veru nemozem suhlasit. Nahodte si do monitoringu SNMP OID 1.3.6.1.2.1.2.2.1.9 a sledujte ... aj s najnovsimi 6.X verziami to flapne raz za par dni. 7.X otestovane nemam.