Takže když se ještě jednou hloupě zeptám na ten rozdíl:

1) Mám stožár s přimontovaným venkovním rackem, má výšku do 8 m. Není třeba vůbec nic řešit a mohu ho dát takřka kamkoliv...?

2) Mám stožár s přimontovaným venkovním rackem, má výšku 16 m. Je třeba řešit územní souhlas/povolení a co vše potřebuji (statický posudek, dokumentaci - jasně - ale co případně dál)?

1) Jo.

2) Bude to na uzemko, takže buď územní souhlas, územní rozhodnuti, nebo veřejnoprávní smlouva.

Zjednodušene: Na začátku se rozhodnes, jak to řízení povedes, typicky podle účastníků, jejich počtu a ochotě případne něco podepsat. Vypracujes projekt podle vyhlášky (statika nemusí být vždycky), vybehas stanoviska, podas na úřad a podle typu řízení budeš čekat a občas průběžně doplňovat :) Pak dostaneš nějaký titul, podle toho typu, na základě kterého to můžeš realizovat, až bude v právní moci. No a nove si teda najmes stavební firmu se stavbyvedoucim s kulatým razítkem, která ti to realizuje. A pak kolaudujes.

No a nove si teda najmes stavební firmu se stavbyvedoucim s kulatým razítkem, která ti to realizuje. A pak kolaudujes.

Takže do 8mi metrů to můžeme stavět svépomocně?

No a nove si teda najmes stavební firmu se stavbyvedoucim s kulatým razítkem, která ti to realizuje. A pak kolaudujes.

Takže do 8mi metrů to můžeme stavět svépomocně?

Podle me ano, pokud se bavíme o te stavbě podle 79ky. Stále je to cele hrozne moc na uvážení úředníka a toho, jak moc chce prudit. Ale nebál bych se toho a v nejhorším tvrdil, ze jsem to udělal loni :)

o 2 měsíce později

Dobry den,

mozna se ptam taky hloupe, ale predem dekuji za jednoduchou odpoved. Pokud budu mit prihradu na soukromem objektu do 15 metru, musim to jen ohlasit, nebo mit stavebni povoleni ? Myslel jsem si do ted ze to lze jen do 8 metru.

Pro 15m ani ohláska, ani stavební povolení, ale územní rozhodnuti o umístění stavby, nebo jeho alternace (územní souhlas, veřejnoprávní smlouva). Výjimkou by mohli být obce, kde je v regulačním plánu limit třeba vyšší, jak těch 8m ze zákona.

Nejlepší je zajít na SÚ a zeptat se co a jak. Mě například řekli, že je celá obec součástí památkové zóny - včetně jejího okraje, kde jsem sloup zamýšlel postavit a musím mít mimo jiné souhlas památkářů....

Určitě, nejlepší je zajít přímo za tím, kdo ten katastr dela a domluvit se. Ale po tom, co tady někteří psali, ze jim řekli, je fajn se vyzbrojit argumenty a jít na jistotu.

Památková zóna pro celou obec nutne nemusí být problém. Jinak samozřejmě těch stanovisek tam bude hromada, bez ohledu na typ řízení. Dneska to dělají ORPckove obce, co mají ty speciální úřady (silniční, vodoprávní, lesní, myslivecký, odpady, vzduch, ochrany přírody,...). Posles jednu zadost o koordinované stanovisko a za měsíc jich dojde na jednom papíru všech 8, nebo kolik.

o 3 roky později

Trochu to tu oživím, nevíte jak je to s povolením pokud je stožár spojený s budovou? Jde mi o to, že teď je jednoduchý jednodilný stožár přidělaný ke štítu domu. I teď v podstatě stožár převyšuje 8 m od země asi o metr. Chtěl bych ho ale vyměnit za příhradu 30x30x30. Ta už ale bude sahat až k zemi, což by znamenalo že to bude stožár 9-10 m přikotvený ke štítu domu. Myslíte, že i na tohle bude potřeba stavební povolení?

laibir
    8 metrů se počítá od nejvyšší hrany budovy, ne od země.

Pokud to chce od zeme a budova to bude jen jistit jak pise, tak ne.

Takže jedině to nedávat od země a dát to na čtyřech místech na chemický kotvy. Na druhou stranu bude největší nápor síly na horní část štítu, čemuž jsem se chtěl vyhnout.

laibir tak to bych chtěl vidět toho úředníka co to nechá sundat. Nevěřím tomu, že by měl chuť někdo tohle řešit a kdyby jo, odšroubuju patku a řeknu úředníkovi, že to není spojeno se zemí a až odkráčí, tak to nakrásně spojím.

📡 Telekomunikace.cz