V souvislosti s otevřením brněnského FabLabu, mimochodem populární bratislavský FabLab už po očku sleduju delší dobu, se naskýtá myšlenka, jak moc by mohl 3D tisk a prototypování pomoct operátorům. Napadá mě využití v oblasti fiber managementu. Tady je většina dílů plastových. Daly by se tisknout vychytanější díly, které by se jen přecvakly za originální a podobně. Co napadá Vás?

jj, tiskneme si ouška do racků, když originály potratíme, držáky na míru pro kde co ...

jj, tiskneme si ouška do racků, když originály potratíme, držáky na míru pro kde co ...

Zdravím,

ano, 3D výborná věc, bohužel velká nevýhoda, o které se moc nemluví, je malá odolnost materiálu proti vyšší teplotě. Pracovní / výrobní teplota při tisku je sice přes 200 stupňů Celsia, materiál však ztrácí pevnost mnohem dříve. Například pokusně vyrobený držák na anténu se ukázal jako střešně nepoužitelný, o odolnosti antiUV ani nemluvě.

mpcz, 11.apr.2017

Trvaly 3D letak na nastenku do panelaku. SLo by to ?

Ze bych si nechal udalat par prototypu a obesel s tim vybory SVJ.

Motto : Jediny internet který si můžete ošahat :-))

nez to nekdo slohne

V souvislosti s otevřením brněnského FabLabu viewtopic.php?f=13&t=22422 , mimochodem bratislavský FabLab delší dobu sleduju a je hodně aktivní a populárn, se naskýtá myšlenka, jak moc by mohl 3D tisk a prototypování pomoct operátorům. Napadá mě využití v oblasti fiber managementu. Tady je většina dílů plastových. Daly by se tisknout vychytanější díly, které by se jen přecvakly za originální a podobně. Co napadá Vás?

Zdravím,

ano, 3D výborná věc, bohužel velká nevýhoda, o které se moc nemluví, je malá odolnost materiálu proti vyšší teplotě. Pracovní / výrobní teplota při tisku je sice přes 200 stupňů Celsia, materiál však ztrácí pevnost mnohem dříve. Například pokusně vyrobený držák na anténu se ukázal jako střešně nepoužitelný, o odolnosti antiUV ani nemluvě.

mpcz, 11.apr.2017

ani nee, materiálů je mrak typů, i UV odolný, zatím nebyl problém

No to asi nejsem dobře informován, ve sbírce nemám ani jeden přes 300 stupňů. Podotýkám, že to je tisková pracovní teplota tekutosti, v reálu už kolem 60 - 80 st. Celsia výrobek ztrácí pevnost, což je na střeše nepoužitelné. Další aspekt, pokud chci vyrobit střešní držák, jako výhodu vidím možnost vlastního tvaru a funkce, bohužel je i nevýhoda - doba tisku je u trochu robustního držáku v řádech hodin. Při srovnání klasického výlisku a jeho ceny s výrobkem 3D se výhoda 3D ztrácí. Další nepříjemná vlastnost je ta, že výrobky 3D jsou bez dalších úprav bez zaručené vodonepropustnosti. Nepříjemné je, že se kombinace UV odolnosti a vysoké teplotní stálosti těžko hledá a když se najde, je cena struny několikanásobně vyšší.

Tím rozhodně nechci 3D technologii zatracovat, sám ji často používám, jen chci upozornit na některé nedostatky, které by někoho mohly nemile překvapit. Ušetří si čas. Zrovinka držáky antén se rýsovaly jako dobré využití, bohužel se ukázalo, že to není tak jednoduché.

mpcz, 12.apr.2017

No to asi nejsem dobře informován, ve sbírce nemám ani jeden přes 300 stupňů. Podotýkám, že to je tisková pracovní teplota tekutosti, v reálu už kolem 60 - 80 st. Celsia výrobek ztrácí pevnost, což je na střeše nepoužitelné. Další aspekt, pokud chci vyrobit střešní držák, jako výhodu vidím možnost vlastního tvaru a funkce, bohužel je i nevýhoda - doba tisku je u trochu robustního držáku v řádech hodin. Při srovnání klasického výlisku a jeho ceny s výrobkem 3D se výhoda 3D ztrácí. Další nepříjemná vlastnost je ta, že výrobky 3D jsou bez dalších úprav bez zaručené vodonepropustnosti. Nepříjemné je, že se kombinace UV odolnosti a vysoké teplotní stálosti těžko hledá a když se najde, je cena struny několikanásobně vyšší.

Tím rozhodně nechci 3D technologii zatracovat, sám ji často používám, jen chci upozornit na některé nedostatky, které by někoho mohly nemile překvapit. Ušetří si čas. Zrovinka držáky antén se rýsovaly jako dobré využití, bohužel se ukázalo, že to není tak jednoduché.

mpcz, 12.apr.2017

pravdu máš s tím venkovním použitím. u nás popravdě většinou jsou to držáky "něčeho" do interiéru/racku.

Mám na 3D tiskárně vytištěný prototyp koleček do zafukovačky (posuv do COčka). Prozatím tím projelo jen pár desítek metrů a drží...

o 2 roky později

Hledám dobrou duši, která by měla chuť i čas namalovat a vytisknout cca 15ks držáků na 3D tiskárně.

Samozřejmě za úhradu.

Pošlete mi nákres a podle toho uvidím jestli je to realizovatelný.

držák čeho? kolega má výkresy pro držák APU/Alixe, switche, zdroje různých typů na DIN lištu, Y díl k malé zafukovačce ...

držák čeho? kolega má výkresy pro držák APU/Alixe, switche, zdroje různých typů na DIN lištu, Y díl k malé zafukovačce ...

Já bych bral ten Y díl. Ono mám taky nějaký hotový, ale pokud uvidím jiný pohled a jinou myšlenku, tak ho třeba vylepším a hodím to sem.

Díky

Díky za ochotu,

potřeboval bych udělat držáky na RB260GSP a RB960PGS pro nacvaknutí na DIN lištu.

Tohle nabízí IPMEDIA : https://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=4918

problém je, že je to jen na malé RB250 atd.

Představa je taková, že :

- RB260GSP by se otočila v držáku o 90st. / eth by mířili dolů /

- původní držák má plastové kulaté výstupky pro nacvaknutí do otvorů pro šrouby na RB / ty by v upravené verzi nebyly /

- oproti původní verzi by byla prodloužena střední silná část ve vodorovném směru, která by naopak tyto výlisky obsahovala na rozteč děr na RB, tak aby to šlo zase jen nacvaknout

Za timhle produktem stoji sama ipmedia respektive p. Altman a dalo mu dost prace to navrhnout a zrealizovat pracuje na verzi pro 960. Takze bych zachoval copyright a podporil jejich produkci a navrh. Bo at si p. Skacel koupi tiskarnu a navrhne si to sam. A hlavne je to urceny na hexe

Já bych bral ten Y díl. Ono mám taky nějaký hotový, ale pokud uvidím jiný pohled a jinou myšlenku, tak ho třeba vylepším a hodím to sem.

Díky

předám info, ozvem se :)

Invektivu od kolegy jsem nějak nepochopil :) ,

potřebuji držák, který není na trhu, a je mi jedno kdo mi ho prodá, hlavně ať je to co nejdříve.

To jestli vypadá podobně jako ten původní nebo vychází z jiného návrhu je sice hezká věc, ale moje auto má také čtyři kola jako sousedovo a přesto obě nejsou kopie auta pana Benze.

Ke koupi tiskárny sděluji, že kreslit neumím, ani se to nebudu učit, takže pokud někdo něco má vytvořené nebo vytvoří pro mne, nemám

problém to zaplatit.

V otázce určení a využití výrobku také nemám jasno, moje domácí pivní sklo mi děti používají bez zábran i na šťávu a ani jim to nějak nevadí. Takže i když na hexe, mohu to klidně strčit kam chci, jako ten původní držák z IPMEDIE, který na hexu vydržel jen první nasazení, než se ulomil kus plastu.

neverhappy :

Díky za odkaz, ale ten první držák je to samé co má IPMEDIA, jen na malé RB a s vývody ETH dopředu.

Ten druhý držák na DIN je dobrý nápad, ale raději bych potřeboval velké RB dát " na bok " .

Jak jsem psal uz se modeluje drzak na 960....

📡 Telekomunikace.cz