• Ostatní
  • Kvalitní metalické patchcordy - odkud?

Kde kupujete kvalitní metalické patchcordy? Klasika Cat.5e, 0,5-5m, šedé/barevné? Snad každý obchod je zamořený sra*kami s hliníkem místo mědi (CCA) - celkem mor tenhle vynález.

Kde kupujete kvalitní metalické patchcordy? Klasika Cat.5e, 0,5-5m, šedé/barevné? Snad každý obchod je zamořený sra*kami s hliníkem místo mědi (CCA) - celkem mor tenhle vynález.

http://www.intelek.cz/ dokud tam bude pan Radkovsky, tak jsem si jisty, ze hlinik nebude.

Mame jich vyssi jednotky tisic kusu a nikdy nebyl problem.

o 11 dní později

Když sem pomalu v celé Evropě nemohl najít kvalitní kabel, tak padlo rozhodnutí začít cordy vyrábět v ruce z 24AWG drátu…

Jinak špičkový, zejména Cat. 6 a dál, budeme asi vozit ze Států. S ohledem na to, že kolem 80 % „Cat. 6“ kabelů na trhu neplní Cat. 6, tak to nemá smysl hrotit. Cena za tu kvalitu doplněnou individuálním testováním certifikačním metrem u každýho kusu je poměrně slušná…

Nakonec asi u ruční výroby skončíme taky. Ještě sehnat kvalitní konektory. Jenže když si představím, že musím vyrobit třeba 40 patchcordů do jednoho RACKu, tak abych si na to vzal na osazování půl dne navíc.

Ahoj Pánové, pracuji ve firmě kde vyrábíme Pasivní IE pro automatizaci. Jsem u docela dobrého zdroje. Tak kdyby jste potřebovali dejte vědět ve své malé sítí je používám a používám i naše průmyslové zdroje :).

http://catalog.weidmueller.com/procat/Group.jsp;jsessionid=AAFE3019728AB7945FC915B99739F577?groupId=(%22group20380822294874%22)&page=Group

http://catalog.weidmueller.com/procat/Group.jsp;jsessionid=DF3EF4B746D705161E110E26A13E3598?groupId=(%22group69976350361659%22)&page=Group

Snad to pomůže.

Cat. 5 26AWG, takovej šmejd si můžeš nechat. O konektorech tam není pro jistotu nic.

Pouzivam :-)

AWG26/7? Aha…jo kdyby to bylo 7 žil 26AWG, to by bylo krásný. Ale jak znám tenhle brand (na kterým je prémiová jenom úroveň sračkovitosti), tak to bude 26AWG sedmi žílama 36AWG nebo tak něco úchvatnýho. Kdo zkusí uhádnout, jestli tohle padne do těch 15 % kabelů na trhu, který splňují normu, nebo spíš do těch 85 %?

Jo, je to smutný, ale když už většina z vás síťařů ani neví, co ta číslíčka znamenají, tak je možná lepší se komentáře zdržet, co říkáte? Za starých časů Cat. 5/5e byl nepsaný standard 24AWG drát (a lepší), o malinko pozděj aspoň 24AWG licna (24AWG drátu by parametry odpovídala 23AWG licna). Norma na konektory je daná - čistá měď, minimálně 100 mikropalců nikl, minimálně 50 mikropalců kvalitní čisté tvrdé zlato. To bývaly standardní kabely, lepší byly samozřejmě silnější a se silnějším niklováním a zlacením. Plus samozřejmě není niklování a zlacení jako niklování a zlacení, kvalita povrchové úpravy kontaktů a následné pokovovací lázně může sebesilnější pokovení pěkně pojebat. Mám třeba 10 let staré cordy tzv. Cat. 7 od AMP, a to je 23AWG drát Kdyby někdo chtěl, klidně přenechám. Budu věřit tomuhle použitýmu kabelu se špinavou izolací, než novýmu že PremiumCord a podobný hovna

Takže až někdo najde kvalitní kabely Cat. 5e, 24AWG licna, se správně pokovenými kontakty, a v tomto provedení již od 30 cm a za slušnou cenu, má bludišťáka. Analogicky od Cat. 6 a dále se očekávají ještě lepší parametry. Zbytek šmejdu sem nemusíte tahat, to kvalitní není ani pohledem z okýnka Sojuzu při vstupu do horních vrstev atmosféry.

Já něco rozumně levnýho (kolem 30 Kč/30 cm) našel, byť bohužel netuším, jak je to s vrstvou niklování (když už to vypadá zajímavě, tak tam výrobce nenapíše tloušťku niklování, nebo zlacení, vždycky něco chybí, takže se člověk musí spolíhat na štěští). Samozřejmě již zmíněný americký výrobce to má naprosto v cajku, ale taky stojí přes dolar padesát 5e/30 cm a dolar osmdesát 6ka.

Takže až někdo najde kvalitní kabely Cat. 5e, 24AWG licna, se správně pokovenými kontakty, a v tomto provedení již od 30 cm a za slušnou cenu, má bludišťáka. Analogicky od Cat. 6 a dále se očekávají ještě lepší parametry. Zbytek šmejdu sem nemusíte tahat, to kvalitní není ani pohledem z okýnka Sojuzu při vstupu do horních vrstev atmosféry.

Tohle by slo? http://www.networkgroup.cz/my_files/kat ... -01000.pdf

Akorat nejkratsi je 0.5m za 33Kc

AWG26/7? Aha…jo kdyby to bylo 7 žil 26AWG, to by bylo krásný. Ale jak znám tenhle brand (na kterým je prémiová jenom úroveň sračkovitosti), tak to bude 26AWG sedmi žílama 36AWG nebo tak něco úchvatnýho. Kdo zkusí uhádnout, jestli tohle padne do těch 15 % kabelů na trhu, který splňují normu, nebo spíš do těch 85 %?

Jo, je to smutný, ale když už většina z vás síťařů ani neví, co ta číslíčka znamenají, tak je možná lepší se komentáře zdržet, co říkáte? Za starých časů Cat. 5/5e byl nepsaný standard 24AWG drát (a lepší), o malinko pozděj aspoň 24AWG licna (24AWG drátu by parametry odpovídala 23AWG licna). Norma na konektory je daná - čistá měď, minimálně 100 mikropalců nikl, minimálně 50 mikropalců kvalitní čisté tvrdé zlato. To bývaly standardní kabely, lepší byly samozřejmě silnější a se silnějším niklováním a zlacením. Plus samozřejmě není niklování a zlacení jako niklování a zlacení, kvalita povrchové úpravy kontaktů a následné pokovovací lázně může sebesilnější pokovení pěkně pojebat. Mám třeba 10 let staré cordy tzv. Cat. 7 od AMP, a to je 23AWG drát Kdyby někdo chtěl, klidně přenechám. Budu věřit tomuhle použitýmu kabelu se špinavou izolací, než novýmu že PremiumCord a podobný hovna

Já něco rozumně levnýho (kolem 30 Kč/30 cm) našel, byť bohužel netuším, jak je to s vrstvou niklování (když už to vypadá zajímavě, tak tam výrobce nenapíše tloušťku niklování, nebo zlacení, vždycky něco chybí, takže se člověk musí spolíhat na štěští). Samozřejmě již zmíněný americký výrobce to má naprosto v cajku, ale taky stojí přes dolar padesát 5e/30 cm a dolar osmdesát 6ka.

Nemuzu si pomoci, ale na 0,3m ci 0,5m kvalitniho medeneho AWG26 (american wire gauge) idealne ve stinenem provedeni musi byt ok. A praxe mluvi aspon u me stejne, zadne lamavosti, chybovosti atp ... ale kdo chce kam ...

Praxe? Tipuju, že vy jste neviděl certifikační tester ani na obrázku, pane praxe. Praxe totiž je, že dle různých testů dlouhodobě 4/5 kabelů na trhu i od brandovaných značek neplní normu, protože to bouchaj v no-name fabrice za hrst rejže a kontrola jakosti je pro ně sprostá cizozemská nadávka. A nákupčí tady těch firem jsou nějací pitomci s ekonomkou, pro něž jsou sprostá slova navíc i standardy a normy. A to je ve Státech, tady to bude tak 97 %.

Ethernet je natolik robustní standard, že to pravděpodobně bude fungovat i na banánovejch vláknech. Jen se pak každej diví, že místo gigabitu tam má 30 MB/s, že. Von totiž standard počítá s celkovou vzdáleností mezi aktivními prvky až 100 metrů. Může být 99 metrů v jak chce kvalitní metalice a kvalitních přechodem, když tam pak prase na poslední propoj dá nějakou tuhle hlínu a podobnej šrot. Beru to jako ukazatel kvality, když stojí za hovno 30 cm, tak určitě budou desítky metrů strašně kvalitní, jistě

Ostatně, já se snažím jít po kvalitě napříč nabídkou, a vím, že obecně je mých zákazníků maximálně do 10 % v jakékoli náhodné skupině, maximálně tolik lidí ocení kvalitu. Zbytek si navalí plný koryto šmejdu a ještě se za něj bude bít. OK, neřeším, už na to nemám sílu se s každým dohadovat. Většina procitne, až se jim kvůli šmejdu něco vysere. Každopádně, tazatel chce kvalitu, to tohle objektivně a ani subjektivně není, tak se v tom nemusíme dál nimrat.

Děkujeme za přednášky Behemote, namísto ufrflaných, a nekonečně dlouhých příspěvků by stačilo napsat "tohle je dobrý kabel" (ideálně samozřejmě doplnit linkem)

Tohle by slo?

Já nakonec naposled bral kabely Videk, vypadají, že to není úplně šunt. Ještě mi pár desítek kusů zbylo, 30 cm, pokud by někdo potřeboval, taky můžu přenechat. Během pár týdnů spustíme výrobu 5e v 24AWG drátu a dám to do nabídky. On si to samozřejmě může vyrábět každej sám, měděnej drát se dá koupit celkem běžně a kvalitativně v tom problém není (když je to opravdu měď), ale tipuju, že trochu lepší síťaři mají lepší věci na práci, než si bouchat doma kabely Proto mě nikdy nenapadlo to dělat ve větším, dyť to je všude a všichni si to můžou dělat…až donedávna, kdy mě firma oslovila s nějakými custom délkami a já zjistil, co je na trhu za strašnej shit…

o 4 měsíce později

Trochu oživím téma a podělím se o zkušenost s patchcordy s CCA slitinou, které zakoupíte prakticky všude aniž byste o tom věděli.

Vždycky jsme si "cvakali" kabely přesně jak jsme potřebovali a vše bylo OK. Pak jsme z lenosti a estetiky koupili hotové kabely v délkách od 25cm do 5m. Různě barevné, většinou nestíněné "Cat.5e". Vše vypadalo v pořádku, ale od té doby se začalo dít následující

- krátce se rozpadaly spojení mezi zařízeními... v poslední době SAr2 a switche, 80G Sub10 párkrát za den ztratil na 3s link na ethernetu

- při linku na 1G věčné odpojovaní a padání na 100M. Po ručním nastavení 100M linku byl klid

- naskakující errory na ethernetu atd.

- chyby jsou náhodné a ne u vše "spojení" těmito kabely. Některé fungují v pohodě a některé prostě zlobí.

Všechno značky Masterlan, Eurolan, různé OEM a podobné srágory. Potisky AWG24 a podobně, přitom realita je možná někde AWG26 a méně.

Vždy nakonec pomohlo vzít kus měděného UTP, většinou používáme Belden, nebo KDP, nacvaknout RJ45, připojit a rázem je po problému. Z toho celého jsem akorát nasranej, protože většina prodejců neuvádí, že se jedná o takové šroty. Dokonce Vám to prodají v domnění že je to měď, nebo vědí že není? a pak se nestačíte divit. Sehnat kvalitní měděný AWG24 patchkabel se ukazuje jako nadlidský výkon. Pravděpodobně už jsme došli do stádia, kdy prostě nekoupíme žádné hotové patchordy, protože se nedá věřit provedení.

My bereme stíněné CAT6 AWG24 zlacené 50ug od cableexpert a nikdy jsme s nimi neměli žádný problém

DD,

jak se pozna, ze je to CCA a ne poctiva med? Je to videt po oskrabani (vyleze stribrna misto medene)? Zkousel jsem ted jeden patch kabel ktery jsem vcera identifikoval jako zdroj problemu a zda se byt medeny durchum durch. Ale ty dratky uz jsou tenke dost na to abych si nebyl jisty (bez nejakeho zvetseni).

Normálně poškrábat, případně stačí vzít zapalovač a plamenem nahřát. Měd bude držet a jenom se opalovat, hliník začne odkapávat.

Hlína vypadá po oškrábání mědi takto https://photos.google.com/share/AF1QipN ... lRQTZCOUF3 je to vidět okem, stačí dobré světlo.

To CCA znamená v překladu mědí potažený hliník (Copper Clad Aluminum)

https://www.youtube.com/watch?v=9cHvW2d-TfQ

Kolem čtvrté minuty https://www.youtube.com/watch?v=ojFPdg7DGvk

Já si krimpuju kabely sám, bohužel jsem "výhodně" koupil balík konektorů v Opticordu a už třetí měsíc přecvakávám.

Já si krimpuju kabely sám, bohužel jsem "výhodně" koupil balík konektorů v Opticordu a už třetí měsíc přecvakávám.

jeste bych zkontroloval kleste. Kdysi jsem meli problemove kabely diky opotrebovanym krimpovacim klestim... A taky je dobre mit konektory na spravny typ kabelu (drat/lanko)

📡 Telekomunikace.cz