Ahoj,
snazim sa urobit si site-to-site prepojenie. Standardne co pozeram, tak sa robi IPSEC a cez neho pripadne GRE, ak chcem viac nez len IP protokol.
Moj problem je ten, ze 1 z MT ma 1 NAT verejnu IP a ani za svet tam neviem rozbehat ipsec (skusal som vsetko mozne - uz asi tyzden :( )
Tak som zacal hladat alternativu... Ked som urobil GRE tunel, tak vsetko okamzite bezalo ako ma s velmi rychlimi odozvami sa vedia spojit vsetci klienti oboch prepojenych LAN.
GRE je ale nesifrovany. Tak hladam sposob, ako zabezpecit komunikaciu v tomto tuneli. A opat jediny sposob co mi napadol bolo spojazdnit ipsec medzi koncovymi bodmi GRE tunelu (teda nieco co by som popisal ako ipsec vo vnutri GRE). Len neviem, ci to cele ma zmysel, alebo je to hlupost a ci existuje nieco rozumnejsie.
MT1:
WAN: 1.1.1.1
LAN: 10.0.1.0/24
GRE adresa: 192.168.1.2
MT2:
WAN: 2.2.2.2 (Public - NAT-ovana); 172.22.2.2 (realne priradena na interface)
LAN: 10.0.2.0/24
GRE adresa: 192.168.1.1
V tomto nastaveni GRE slape v pohode.
Dalej som pridal IPSEC, kde na MT1 je peer definovany ako 192.168.1.1; a na MT2 je peer 192.168.1.2
Spojenie ipsec sa nadviazalo (aj phase2) a viem nadalej pingovat jednotlivych klientov medzi sebou. Len neviem, ci aj komunikacia je sifrovana :)
Dakujem vopred za rady.
B.