Ahoj, tak som kupil môj prvy mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN (až včera som zistil , že by bol lepši hAP ac/RB962UiGS-5HacT2HnT ...) , mam to v Bridge s ADSL modemom , nastavene cez quick set. maličkosti a Port forwarding mi pomohol kamoš
špecifikacie :
Glitel GT-318RI + Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN (Version.39.1)
Telekom ADSL Turbo2/Magio internet L - 8/1 mbps (realnych maximum 7800/900 kbps)
---
PC1 - LAN - (môj PC hry/torrent)
PC2 - WiFi - (Matka, internet banking)
PC3 - WiFi - (otec)
nastavenie Tepelneho čerpadla - LAN - ide cez powerline
a +3 Android mobily (98% času vypnute WiFi)
chcel by som tam ešte pridať 4 veci :
1. Najdôležitejšie : priority : 1. hry , 2. ostatok , 3. P2P (popripade medzi hry/ostatok pridať VoIP)
- keď som našiel nejaky navod na QoS/traffic shaper/podobne , tak mi nefungoval a/alebo nebol funkčny na novu verziu (6.39.1)
- chcem to kvôli tomu, keď hram WoW/LoL/ine , aby keď rodičia si pustia nejake video alebo podobne , aby to nelagovalo ; alebo keď mam zapnuty torrent , tak aby zase rodičom "nelagovali stranky" , pričom mam limitovany uTorrent na 500/30 kBps
2. na bezpečnosť : Izolaciu clientov v sieti
- aby sa žiadne zariadenie vnutornej sieti nevidelo a NEDOKAZALO KOMUNIKOVAŤ medzi sebou , sietovu tlačiaren NEpouživam , ani nič taketo podobne
- je to kvôli otcovy , ktore mu proste nevysvetlim, že čo je to "socialne inžinierstvo" alebo iny malware , tak nech je napadnute len to jedno PC a nie cela sieť
3. ine nastavenie / nie až tak podstatne : mac adresy => IP adresy => pravidla
- to by mohlo byť aj s bodom 1. , chcel som nastaviť , že na dane Mac adresy sa priradi len jedna IP adresa, a na dane IP adresy by boli nejake limity . napriklad tie piority , uTorrent mam len na mojom PC, aj tie hry su len na mojom PC ; alebo každy tento port/IP by nikdy nemal maximum internetoveho pripojenie ale len 90%
4. zatial som nehladal ale prečo to sem nenapisať : druhe heslo WiFi
- tak už v tom quick set som si nastavil 26 miestne heslo , ale keď nejaka našteva pride a chcela by heslo na WiFi , tak by som si chcel mať nejake kratšie(a nie nahodne vygenerovane), ktore zapnem na tu chvilu pre naštevu. Druha vec prečo chcem tu izolaciu , lebo ta našteva z notebookom môže mať nejaky malware v noteboooku
- ako viem , toto som si už mohol najsť , ale zatial som hladal neuspešne ten "QoS" , tak mi sem aspon hodte nejaky link/manual na nastavenie
Hlavne chcem radu ohladom tych priorit a izolacie sieti
a prosim nejake manuali/priklady , prvy krat robim s Mikrotikom (zase viem o PC dosť , niesom uplne blby okolo tychto veci)