Hezký večer ve spolek.
Snad mě neukamenujete, že po stopadesátý otevírám tohle téma, ale... v žádném vláknu, které se tohoto týká, jsem nenašel odpověď, která by mi pomohla. Vždycky se to téma nakouslo, objevily se tam tři názory a původní zadavatel se už pak třeba neozval. Chtěl bych toto pojmout jako takové "Jak na to", a kromě toho, že by to primárně mělo pomoct mně, tak to třeba někdy pomůže někomu jinému :) Takže předem díky za trpělivost a ochotu.
A teď už k problému...
Moje konfigurace je přibližně taková:
RB3011,
- v SFP je konektivita do internetu (DHCP Client)
- ether1-5 je pro síť LAN
- ether6-10 je pro síť TECH, ale...
- v ether10 je wifi anténa se sítí WIFI
Až na WIFI síť nepoužívám žádný Bridge. Ether1 a 6 jsou nastavené jako Master port pro zbytek na daném switchi a na tyto jsou pověšené DHCP Servery LAN, resp. TECH. Snad mi rozumíte :)
Takže tu máme 3 sítě:
1. LAN - 192.168.10.0/24 - klasická lanka, ve které jsou zapojené počítače nebo řekněme zařízení, která konzumují obsah
2. WIFI - 192.168.20.0/24 - wifi, zaměření stejné jako LAN
3. TECH - 192.168.40.0/24 - zde se nachází zařízení, která poskytují nějaký obsah, v mém případě rovnou dva mediální servery
Jaký mám tedy problém:
1. TV zapojená do sitě LAN nevidí DLNA servery v síti TECH
2. Možná ze stejného důvodu nevidím z mobilu připojeného přes WIFI tu TV, zapojenou do sítě LAN
Pokud TV připojím do stejné sítě jako je DLNA server, vše funguje.
Na Firewallu mám něco ve smyslu, že forward z 192.168.0.0/16, tak povolit a to stejné pro input
Možná vás hned napadne otázka, "proč to mám zapojené takto" nebo "proč to mám tak složité" ... tak proto, že chci. Otázka do pranice je, zdali by nestálo za to, vydat se cestou VLAN, ale když jsem se o to pokoušel, narazil jsem na limit možností nastavení v menu "Switch". Ale pokud by to šlo vymyslet, asi bych se nebránil. Nechci ale bridgovanou síť.
Dále jsem zkusil nastavit UPnP - bez úspěchu. Nainstalovat Multicast balíček a nastavit IGMP - bez úspěchu. PIM jsem nezkoušel. Kdosi psal, že všechno tohle dohromady nemá smysl.
Takže prosím, co teď. MOC DÍKY!