Dobrý den,
mám domácí sít, kterou má na starost jeden router od Mikrotiku s DHCP serverem + si donastavuju leases aby zařízení dostalo stejnou IP kterou chci aby mělo, ostatní Mikrotiky jsou připojené na ten hlavní Mikrotik a přeberou DHCP server s leases na wifi a ethernet,
nyní jsem koupil Mikrotik hAP lite, který bych rád vytvořil jako další wifi ap soukromé (dědit z hlavního Mikrotiku dhcp rozsah a leases)
+ dovytvořit 1x virtuání ap - vlastní dhcp server a i pro ethernet vstupy dhcp server - druhý z tohohle nového zařízení
je toto možné řešení nebude to nějak smyčkovat?
známej mi s tím nějak pomohl, ale už nemá čas nějak, řešil jsem to přes 2x bridge, zdá se, že to funguje, dhcp servery běhají, internet taky, takže to odhaduji, že to mám možná dobře nastavené, ale když jsem přejel do quick setup, hlásilo to zde Static IP 0.0.0.0 - červeně napsané a netmasku 255.0.0.0/8, pokud jsem tam nastavil Static IP, kterou chci aby to mělo a vše vyplnil, tu adresu to nedostalo a winbox stále ukazuje 0.0.0.0, ping na nastavenou IP také nejde, nastavil jsem tedy Automatic a v Address Source jsem zaškrtnul Any, je to správně nebo tam má být zašrtnuto Ethernet nebo WLAN?
každopádně při any to IP dostalo , tu jsem uložil v Leases na hlavním dhcp serveru a zdá se že to funguje....
ale otázka jestli je to správně?
Potřeboval bych ještě pomoci s pravidlama do firewallu několik jsem jich zkoušel, ale nepovedlo se mi to, chtěl bych aby se ani jeden z rozsahu DHCP serveru z nového mikrotiku příkladem 192.168.50.0 a 192.168.51.0 nedostal do mého rozsahu vnitřní sítě, která má 192.168.49.0, abych se já z vnitřní sítě já dostal a aby jim šel samozřejme internet stále
předem moc díky